Dario Sorano u subotu u Petrčanima: “Techno ne pripada samo mladima. To je kultura, a ona pripada svima”

Veteran čuvenog napuljskog techno zvuka predstavlja svježe trake u ekskluzivnom podcastu pred nastup na open-airu u Petrčanima kraj Zadra!

Još od 90-tih, Sorano vrti tvrdi techno groove, a 2011. je počeo i s produkcijom – zvuk mu seže od uglačanog mašinskog funka do pumpajućih traka s futurističkom estetikom.

U subotu 6.8. Dario Sorano vrti na plaži u Petrčanima kraj Zadra, na open-airu u režiji Electronic Soul i Heart4Beat.

Intervju s njim donosi Klubikon.

Nabaci nam par detalja o podcastu koji si snimio – ima li kakvih rijetkih, još neizdanih ili “zaboravljenih” komada?

Dok sam ga miksao, uvrstio sam sve trake koje će biti objavljene u bliskoj budućnosti – bacio bih naglasak na moj zadnji remiks koji sam radio za Darmec, a izdan je na Pitch Perfect Records. Na tom EP-u možete još naći i remiks Stevea Shadena!
Što si slušao prije nego si se uključio na elektroničku scenu? Na koji je način ta glazba ostavila traga u tvom stilu?

Uvijek sam slušao razne žanrove glazbe, pa tako i elektroničku, a upravo je ona ostavila najjači utjecaj na moju osobnost i stil.

Prilično si dugo aktivan za pultom. Daj nam par detalja o evoluciji tvojih DJ vještina!

Dok sam putovao svijetom, pratio sam na koje zvukove i vibracije ekipa posebno reagira dok vrtim, pa je to ponajviše utjecalo na moj glazbeni razvoj.

Kao dugogodišnji pripadnik talijanske scene, kako bi opisao njene ključne karakteristike?

Prije 20 godina, ta je scena bila obilježena zbilja raznovrsnim oblicima rane techno glazbe. Danas možemo reći da je techno lako naći gotovo svugdje.

Kako doživljavaš klupsku kulturu – na njenim počecima, pripadala je isključivo mladima, a danas povezuje ljude svih životnih dobi. Što će donijeti u budućnosti?

Techno ne pripada samo mladima. To je kultura, a kultura pripada svima.

U kojem si stanju uma dok produciraš? Jesi li hladnokrvan ili ekstatičan autor?

Kad sam inspiriran, postojimo samo glazba i ja. Iskušavam i ponavljam ispočetka, sve dok se zvukovi ne slože na idealan način.

Poznata je tvoja ljubav prema analognim synthevima. Jesi li uključio štogod moderne opreme u svoju produkcijsku / DJ opremu?

Moja glazba nastaje u kombinaciji zvukova starih syntheva i VST-a. Tako je evoluirao moj studio, a samim time i moj stil.

Koje je idealno okruženje za tvoj set – preferiraš li otvorene prostore ili intimnost klubova?

Radije vrtim open-air, ali I ne smatram da je neka velika razlika između klupskih i open-air nastupa.

Kojim metodama zadobivaš pažnju publike? Imaš li nekih specifičnih trikova i tehnika?

Koristim efekte u breakovima, kao i neke manipulacije na mikseti, za koje se čini da ih ljudi jako dobro prihvaćaju! Čak razmišljam o tome da pripremim live-act.

Koliko si upoznat sa scenom u Hrvatskoj i regiji? Je li ti neki autor zapeo za uho?

Smatram da s ena vašem području dogodila velika evolucija u glazbi, a izgleda da priličan broj zanimljivih izvođača krade pažnju europske elektroničke scene. Prema mojem je mišljenju Fabian Jakopetz jedan od ključnih.

Donosiš li neku posebnu ljetnu vibru u Hrvatsku? Kakve stilove možemo očekivati?

Donosim sasvim svježe trake, novi zvuk i svoju ljubav za ovu zemlju koja se već može nazvati novom Ibizom. Imate kvalitetnu glazbu, prekrasne lokacije za partyje i zanimljive izvođače. Ništa vam drugo i ne treba!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...