DORH odbacuje optužbe: “Na sve nezakonitosti oko ilegalnog branja smilja mi smo reagirali!”

Državno odvjetništvo (DORH) u ponedjeljak je kao netočne i neutemeljene odbacilo tvrdnje da nisu reagirali na zaprimljene kaznene prijave i podneske u kojima se ukazuje na ilegalno branje i prikupljanje smilja kao i druge nezakonitosti u tom poslu.

Zaprimljene prijave i podnesci dostavljeni su na nadležno postupanje nadležnim općinskim državnim odvjetništvima (Zadar, Šibenik, Split, Zagreb) koja su postupala, i postupaju po njima, ali i po izvješćima nadležnih policijskih uprava kao i po izvješćima nadležne inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Nadležna državna odvjetništva donijela su odluke u predmetima iz svoje nadležnosti bilo da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti bilo da su podignute optužnice s kaznenim nalogom po kojima su sudovi donijeli presude. U preostalim predmetima, nadležna državna odvjetništva provode dokazne radnje i izvide, a policijske uprave potrebna kriminalistička istraživanja, dodaju u priopćenju.

Prerađivač smilja i savjetnik za proizvodnju eteričnih ulja Sretan Jukić prozvao je u četvrtak Hrvatske šume za kršenje zakona tvrdeći da su mimo važećeg cjenika povisile cijenu kilograma ubranog smilja čime, kako je kazao, pogoduju onima što rade “na crno”.

Najavio je i podnošenje niza kaznenih prijava jer nadležne institucije, kako je rekao, nisu učinile svoj posao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...