Dugoročna prognoza: Kakva nas jesen čeka?

Vrijeme nam ponegdje ovih dana, osobito na kopnu ima i jesenske karakteristike. Ne toliko temperaturama koje su više manje oko prosjeka ili malo niže, nego pojavom jutarnje magle ili sumaglice te povremenim kišama. U isto vrijeme u Dalmaciji, sunca i topline ne nedostaje.

Ako gledamo klimatološki, kolovoz nam je zadnji ljetni mjesec, a rujan prvi jesenski. Stigle su tako i prve sezonske dugoročne prognoze za nadolazeće godišnje doba, a jedna takva je i ona američke tvrtke AccuWeather koja se pokazala prilično vjerodostojnom za naše područje.

Očekuje se tako produžetak kasnog ljeta te iznadprosječna toplina u većini Europe. No, na sjeverozapadu kontinenta će hladan i vlažan zrak s Atlantika uzrokovati česte oluje. Zbog topline će i na području zapadne i srednje Europe biti češćih grmljavinskih nevremena, osobito onih dnevnog razvoja.

U našim krajevima očekuje se topla i suha jesen, a očekuje se prevladavajući utjecaj polja visokog tlaka nad Sredozemljem.

Temperaure iznad prosjeka će biti u južnim krajevima gdje će često pristizati i topao zrak iz Afrike. Slično će biti i u unutrašnjosti, no tu će temperature ipak više varirati, a one znatno više od prosjeka očekuju se sredinom listopada.

Oborine će biti oko ili malo niže od višegodišnjeg prosjeka, no oluja i nevremena svakako valja očekivati, prije svega u unutrašnjosti. Nešto primjernije jesensko vrijeme očekuje se u studenom uz sve češće prodore hladnog i vlažnog zraka. No valja to uzeti, kao i svaku dugoročnu prognozu, s dozom opreza. U svakom slučaju, možemo se nadati dobrom babljem ljetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...