EU većim ograničenjima planira zadati koban udarac WhatsAppu, Viberu i Skypeu

Prošlo je vrijeme besplatnih aplikacija za razgovore i SMS-ove, kaže Financial Times, proričući konačan kraj popularnog Skypea, WhatsAppa i Vibera. Razlog? Zakonodavstvo EU i snažno lobiranje telekomunikacijskih kompanija kod njegovih tvoraca da se nametnu sankcije ranije spomenutim aplikacijama i njihovim proizvođačima.

Razlog za zabranu ili ograničavanje istih pronađen je u nekoliko za Europsku uniju ključnih stavki, poput činjenice da vlasnici tih aplikacija ne ulažu u razvoj telekomunikacijske mreže, a izbjegavaju i plaćanje poreza EU.

Europska komisija na to ne može ostati neutralna te je u planu donošenje novog pravilnika koji će besplatne aplikacije za razgovore tretirati poput klasičnih telekomunikacijskih tvrtki. U prevedenome, veće ovlasti dati će se državama koje će potom samostalno regulirati odnose prema aplikacijama.

Što će naša država po tom pitanju napraviti? Na našu štetu, ne sumnjamo da će buduća vlast od Googlea, Facebooka, Microsofta i Vibera pokušati izbiti koju kunu da pokrpa rupe u proračunu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...