Facebook ipak može dobiti podatke o korisnicima od WhatsAppa

Iako ste možda uklonili opciju da WhatsApp Facebooku da vaš broj mobitela i ostale podatke koje imate na toj aplikaciji, to i dalje ne sprečava WhatsApp da neke informacije ipak podijeli s Facebookom.

Naime, kompanija je ranije uzburkala javnost objavom da će promijeniti svoje uvjete korištenja, kako bi omogućili dijeljenje podataka o korisnicima s Facebookom. Kasnije su objavili na koji se način korisnici ipak mogu zaštititi, odnosno, onemogućiti WhatsAppu davanje brojeva mobitela Facebooku. Ipak, to ne znači da je time u potpunosti spriječeno otkrivanje podataka njihovoj sestrinskoj kompaniji i vlasniku. Uklanjanje opcije dijeljenja broja telefona ne znači da neke ključne informacije Facebook ipak neće dobiti i ne postoji ništa što korisnici mogu učiniti kako bi to spriječili.

Dakle, Facebook neće moći koristiti podatke o ljudima iz razgovora za reklame, ali to ne znači da se njihovi podaci neće dijeliti za druge stvari koje je WhatsApp ugovorio sa Facebookom. U tim ugovorima stoji da je dijeljenje “za druge namjene”, a pretpostavlja se da to znači borba protiv spama, kao i unapređenje sigurnosti na objema platformama, a nije isključena ni opcija da bi se ti podaci mogli dijeliti i s drugim korisnicima.

Osim toga, ugovor je dopunjen još jednom kontroverznom stavkom. Naime, uslijedit će nadogradnja aplikacije, koja će omogućiti WhatsAppu prikazivanje oglasa svojim korisnicima. Iako su najavili da oglasi neće biti nametljivi, ne zna se kako će oni zapravo izgledati. A upravo je uporno odbijanje prikazivanja oglasa, kao i jamstvo korisnicima da se to nikad neće dogoditi, bilo ono što je WhatsApp razlikovalo od sličnih aplikacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...