Foto: 10. jubilarni povijesno – scenski spektakl „Dani Vitezova vranskih“ u Vrani

Počelo je prije deset godina s jednodnevnim viteškim igrama, a danas su one prerasle u veliki trodnevni povijesno scenski spektakl na kopnu i moru. Upravo se u Zadarskoj županiji odvija 10. jubilarni povijesno – scenski spektakl pod nazivom Dani Vitezova vranskih. Ove godine tradicionalni Dani Vitezova vranskih održavaju se 19. i 20. kolovoza u Vrani te 21. kolovoza u Pakoštanima u organizaciji Udruge Vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane. Uz najveću predstavu noćne bitke na otvorenom, po svom obimu i tematici koju obrađuje jedna je ovo od najvećih manifestacija povijesne tematike u cijeloj Hrvatskoj. Trodnevnim zbivanjima u drugoj polovici kolovoza Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama! Kroz prva dva dana održavanja manifestacije, oživljena je hrvatska povijest u blizini slavne templarske i hospitalske utvrde i priorata Vrane, neposredno uz han (odmorište) paše Jusufa Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji. Povijesni je spektakl uveo posjetitelje u vrijeme velikih bitaka iz slavnog vremena i osoba koje su ponosno stajale na isturenom bedemu pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

U petak i subotu cijeli spektakl odvijao se uz zidine obnovljenog turskog Maškovića hana u Vrani, gdje su cijelom dužinom uzduž i poprijeko uz prostor za srednjovjekovnu kulturu i obrte odnosno srednjovjekovni sajam postavljeni viteški tabori i borilišta. Uz preko 400 sudionika, moglo se ovdje sresti vitezove templare, ivanovce, turske paše, vranske priore, papinske glasnike i druge likove iz duge bogate i slojevite pakoške i vranske povijesti. Ove godine znatno je veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata, a procjenjuje se da će manifestaciji nazočiti preko 25 000 posjetitelja. Toliko bogatstvo događajima i povijesnim elementima te zbivanja na autentičnoj povijesnoj lokaciji neponovljiv su doživljaj brojnim turistima na ovom dijelu Jadrana i mnogi od njih svoj boravak prilagođavaju upravo vremenu održavanja ove manifestacije. U programu manifestacije međunarodnog karaktera uz domaćina Vitezove vranske sudjeluju brojni vitezovi iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, viteške skupine iz Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Uz domaću Udrugu Vitezova vranskih brojne su viteške skupine i udruge: „Fekete Solyom“ i „Ursus“ iz Slovačke, „Beli Volk“ iz Slovenije, „Dubovački streličari“, „Čuvari Zlatnoga Kaleža“, „Čuvari Grada Zagreba“, „Tomislavova straža“, „Vitezovi Srebrnog Zmaja“, „Koprivnički puškari“, „Kliški uskoci“, „Šibenska straža“, „Vitezovi Stjepana Kosača“, „Karlovački bubnjari“, „Udruga Sveti Juraj“ iz Koprivnice, skupina „Kontea“ i „Barokna raskoš“. A u predahu između dojmljivih predstava i nastupa zabavljao je jedan od ponajboljih europskih srednjovjekovnih glazbenih sastava – „Hollek Hungarica“ iz Mađarske

Za simboličnu cijenu ulaznice od 20 kuna koja se naplaćivala na ulazu do Maškovića Hana u Vrani, svi posjetitelji mogli su uživati u bogatim predstavama kao što su „Historia Hospitalis“, „Legenda o picokima“, glazbeno-scenskoj konjičkoj predstavi s lipicanerima pod nazivom „U ime kraljice“, predstavljanju viteških skupina, turniru u streličarstvu, prezentaciji srednjovjekovnog mačevanja ili ponijeti nešto za uspomenu s brojnih štandova sa sajma srednjovjekovnih obrta i gastronomije. „Noćna bitka za Vranu“, naziv je povijesno – scenskog spektakla u dva dijela, što je ujedno vrhunac prva dva dana u programu manifestacije.

U nedjelju 21. kolovoza održat će se veliko finale, završnica Dana vitezova vranskih, u Pakoštanima, gdje će biti upriličen pravi scenski spektakl na moru, velika pomorska noćna bitka. Radi se o vizualno zvučnom scenskom spektaklu na otvorenom koji je najveći i najdojmljiviji na cijelom Jadranu! U bitci će sudjelovati dva velika drvena broda, latinska jidra, mnoštvo barki, a posjetitelji će, osim u svjetlosno zvučnim efektima uživati u prizorima vatrenih strijela, topovima, katapultima, vatrometu…štošta doživjeti i ponijeti mnoge lijepe uspomene i vratiti se opet, iznova to proživjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...