Glasovac: “Na otocima Pašmanu i Ugljanu se vidi koliko je Vladi Zorana Milanovića bilo stalo do razvoja Zadarske županije”

Povezivanje, razvoj, izgradnja i dogradnja kapaciteta – siguran su smjer Narodne koalicije za otoke sažet u ovim riječima. Prema načelniku općine Kali Dušku Vidovu, petom na listi broj 11. IX izborne jedinice, osnovni su ciljevi koalicijskog djelovanja za otoke njihovo povezivanje s kopnom kao i međuotočne veze. I otocima je potreban siguran smjer, da bi živjeli, isticali su sugovornici na seriji susreta po mjestima otoka Pašmana i Ugljana – od Tkona, preko Pašmana i Kukljice do Preka i Kali.

Veći broj kvalitetni(ji)h trajektnih i brodskih linija uz pravo na jeftiniji prijevoz doprinos su očuvanju života na otocima. Jer, bez obzira koliko bili blizu Zadru, otoci Ugljan i Pašman, njegovo svojevrsno predgrađe, udaljeni su i za skup prijevoz. Neadekvatne veze veći su teret za udaljenije otoke akvatorija. Skup prijevoz odvlači potencijalne goste, računa se da trajekt za četveročlanu obitelj njoj uskrati najmanje dan ljetovanja. Brodske/trajektne veze su most dok mosta nema.

Razvoj komunalne infrastrukture, vodoopskrba i odvodnja naseljenih otoka i priobalja smatraju se prioritetom održivog razvitka otočnih zajednica. Ovo pitanje također naglašava načelnik općine Kukljica Marin Boško. Bez bolje vodopskrbe za neke, naročito udaljenije otoke i, pogotovo, unaprijeđene odvodnje, nije moguće razvijati sve ono što ćeljude na otocima držati cijele godine i dizati im kvalitet življenja – turizam, preradu ribe, uzgoj povrtlarskih kultura ili maslina. Otočani predlažu subvenciju cijene vode kako bi se olakšala izgradnja infrastrukture. U skladu s novim propisima bitno je unaprijediti odvodnju u čemu s otoci, kao malene zajednice, i kadrovski i financijski slabašni te stoga računaju na solidarnu pomoć, počevši od planiranja pa do realizacije, ističu načelnici.

Izgradnja ribarske luke u Veloj Lamjani i Gaženici zadnja je točka programa Narodne koalicije za otoke. Potrebne su razvoju marikulture i ribarstva jer stvaraju bolje uvjete obavljanju ovih djelatnosti te otvaraju pristup sredstvima ribarskog fonda EU. Želimo da srdela iz Kali stigne na tržnicu u Osijeku, brzo,  legalno i bez posrednika,  komentira načelnik Vidov.

Brojke ipak sve govore. Nešto i demantiraju. Jer, koalicijska vlada SDP-a tokom četiri godine rada, financijskim teškoćama usprkos, izdvajala je sredstva koja su doprinosila boljitku otoka.

Za početak, kao komentar na izjave da je Zadarska županija “zaboravljena”, “zapuštena”, “kažnjavana”  i da se u nju  “nije ništa ulagalo” sljedeći službeni podatak: samo  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uložilo je u projekte i poslovanje na području Zadarske županije iznos od 691.744.249,17 kuna.

U okviru programa dodjele sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u posljednje četiri godineu

Općini Pašman je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo sufinanciranje – rekonstrukciju mlina u iznosu od 286 000 kuna

Adaptacija društvenog doma za mlade u Ugriniću na otoku Pašmanu sufinancirana je  sa 125 420 kuna.

“Otoci Pašman i Ugljan su pravi primjer na kojemu se vidi koliko je Vladi Zorana Milanovića bilo stalo do razvitka Zadarske županije. Ulagalo se u brojne projekte kako bi se kvaliteta života na otocima popravljala i kako stanovnici ne bi iseljavali. Otoci su naš biser, ali da bi biser sjajio punim sjajem, moramo zaustaviti iseljavanje otočkih žitelja!” – rekla je Sabina Glasovac, kandidatkinja koja se nalazi na 2. mjestu Narodne koalicije za IX. Izbornu jedinicu

Dobra suradnja Vlade Zorana Milanovića i općine Kali na otoku Ugljanu vidi se i po ulaganjima: od dogradnje dječjeg vrtića i jaslica, rekonstrukcije javne rasvjete, izgradnje vodovoda i nogostupa s LED javnom rasvjetom. Pokrenuti su dogradnja ribarske luke Vela Lamjana, izgradnja prometnica, proširenje područne škole u općini Kali, sve od Ministarstva regionalnog razvoja.

Za plažu Tratica u Kalima investirano je pola milijuna kuna – 300.000 kuna bespovratnih sredstava za drugu fazu uređenja obiteljske plaže 2015.godine, 2014.godine za prvu fazu 200.000 kuna.

Za razvoj komunalnog standarda za nastavak uređenja svog glavnog trga u Kalima odobreno je 90 tisuća kuna iz fonda Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u 2015. godini.

“Sva ova navedena ulaganja su dokaz kako je Vlada Zorana Milanovića bila i ostala siguran smjer za Hrvatsku. Preuzeli smo državu u teškom gospodarskom stanju 2011. godine i uspjeli smo je nakon pada u provaliju vratiti na uzlazni put. U proteklih nekoliko mjeseci se vidjelo kako se dobar rad u kratko vrijeme može gotovo uništiti i zato sada ne smijemo ponoviti pogrešku. Ljudi s lista Narodne koalicije  jedini su jamac povratka Hrvatske na moderan, europski smjer, siguran smjer za Hrvatsku!” – zaključio je Ranko Ostojić, koordinator Narodne koalicije za IX. Izbornu jedinicu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...