Hodočašće na otok Zečevo organizira se 5. kolovoza

Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije, te jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. U čast 500 godina od ukazanja Gospe od Zečeva udovici Jeleni Grubišić i povodom Dana domovinske zahvalnosti 05. kolovoza održat će se hodočašće na otok Zečevo.

U 6 sati predviđen je polazak hodočasnika iz crkve svetog Anselma pješice preko Vrsi do otoka Zečevo, a dok će procesija s Gospinom kipom iz crkve svetog Anselma krenuti od Gospinog mula u Ninu i brodicama nastaviti do otoka Zečevo. U 11 sati na otoku Zečevo održat će se svečana misa.

Istoga dana na čast Gospi od Zečeva i Dana domovinske zahvalnosti u 21 sat u crkvi svetog Križa, najmanjoj katedrali na svijetu održat će se koncert pod svijećama Starohrvatskog glagoljaškog crkvenog pjevanja pjevačke skupine „Dalmatika“.

Vidimo se u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije.

ŠIRE INFORMACIJE O UKAZANJU I HODOČAŠĆU:

Svake se godine početkom svibnja u Ninu okuplja veliki broj hodočasnika obilježavajući tako godišnjicu ukazanja Gospe. Ona se, prema pisanim tragovima i službenom priznanju ondašnje Ninske biskupije, 5. svibnja 1516. godine na otočiću Zečevu ukazala pastirici, udovici Jeleni Grubišić.

Nin je tako postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika. Blagdan Gospe od Zečeva se slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća.

Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski uređene. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5.svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...