Hrvatski MiG-ovi presreli sumnjivi egipatski zrakoplov nad Dalmacijom!

Borbeni avioni MiG-21 iz sastava Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane presreli su 20. kolovoza 2016. avion Airbus A320 zrakoplovne kompanije Air Cairo na letu od Bruxellesa prema Kairu s kojim hrvatska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu. Zbog toga je nadređeno NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj podiglo pripravnost deklariranih snaga NATO saveza iz sastava Oružanih snaga RH te zapovjedilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a pripravnost za polijetanje, piše Defender.hr

Prema zapovijedi nadređenog NATO operativnog središta, a koordinirano preko Središta za nadzor zračnog prostora (SzNZP) Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN), borbeni avioni poletjeli su s aerodroma Zagreb–Pleso u 17,57 sati, doletjeli u blizinu cilja u području Dalmacije, ispratili ga te prekinuli presretanje kad je cilj izlazio iz zračnog prostora RH u području Dubrovnika.

Navođenje borbenih zrakoplova provedeno je iz SzNZP Bojne ZMIN iz sastava HRZ i PZO-a koje je zajedno s dežurnim borbenim dvojcem, avionima MiG-21, integrirana postrojba u integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane NATO saveza (NATINAMDS)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...