Iz meteorološkog instituta Estofex upozoravaju na oluju koja bi nas mogla pogoditi

Očekuje nas oluja, obilne padaline, zahlađenje i jak vjetar, javljaju iz hidrometeorološkog instituta Estofex (European Storm Forecast Experiment). Upozorenje razine 2 izdano je za Hrvatsku i susjedne zemlje.

Razina 2 je upozorenje koje označava opasno vrijeme koje prate olujni pljuskovi i jak vjetar.

Prema prognozi Estofexa, nevrijeme počinje sredinom dana, a poboljšanje se očekuje tek u četvrtak.

Olujno nevrijeme već je u ponedjeljak prijepodne pogodilo središnju Dalmaciju. Nevrijeme je podiglo razinu mora, a valovi su poplavili neke ulice na otoku Pagu.

Također, oštećeno je i nekoliko brodica.

Državni hidrometeorološki zavod također upozorava na kišu, pljuskove s grmljavinom, ponajprije na kopnu te sjevernom Jadranu. U Zadru će puhati sjeverni vjetar, a u Slavoniji sjeverozapadni. Prosječna dnevna temperatura kretat će se između 23 i 29 stupnja Celzijusa.

Srpski hidrometeorološki zavod također upozorava svoje građane na nevrijeme, uz savjete da pokušaju zaštititi svoju imovinu koja bi mogla nastradati uslijed obilnih padalina, tuče i olujnog vjetra.

Estofex upozorenje

Upozorenje na vremenske neprilike izdao je i Meteoalarm koji je upozorio na mjestimice vrlo jak SI vjetar s udarima od 65 do 95 km/h.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi Meteoalarm.

Meteoalarm 01.08.2016

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...