Izložba slika najvećega slikara hrvatske moderne sutra se otvara na Pašmanu!

Zaslugom obitelji Vidović, koja već 20 godina kontinuirano boravi na Pašmanu, u petak, 19. kolovoza u 19 sati, javnosti će biti predstavljene slike, dio obiteljskoga nasljeđa, najvećega slikara hrvatske moderne Emanuela Vidovića, javljaju Naši školji.

Vrata svoga doma, gdje će biti postavljeno 15-ak umjetničkih remek-djela, otvorit će praunuk velikoga slikara Srđan Vidović.

Opus koji planiram predstaviti dio je obiteljske zbirke moga oca Vanje i mene, koja je pažljivo godinama selektirana u smjeru interijera i mrtvih priroda, iako će biti postavljeno i nekoliko drugih motiva. Taj izbor vjerojatno je moja opsjednutost sakralnim prostorom ateliera u kojem sam provodio ljeta s mojim dida Jugom, inače najmlađim sinom Emanuela Vidovića. Nažalost, nećemo vidjeti nekoliko prekrasnih slika koje zbog osjetljivosti okvira nisam spreman transportirati do Pašmana, najavljuje Srđan Vidović i otkriva da je motiv za postavljanje izložbe prije svega želja da sa sumještanima podijeli djela velikog majstora.

Želimo potvrditi vjerodostojnost našeg stava da je ovdje naš dom, iako se radi o jednom malom mistu za koje bi neki mogli reći da nije dostojno ovakve izložbe. Mnogi bi se iznenadili koliko je na našem škoju poznato ime Emanuela Vidovića kao i stav da je riječ o jednom od najvećih  hrvatskih slikara, a zasigurno najvećem dalmatinskom slikaru. Prošlo je gotovo 20 godina od doseljavanja obitelji Vidović u ovo malo misto koje ćutimo svojim domom. Ovdje smo prisutni u tri generacije, moja tri sina te moji roditelji, i zato želimo otvoriti naša vrata kako bismo podijelili s Pašmancima dio obiteljske zbirke našega dide Emanuela Vidovića.

U organizaciju izložbe uključile su se i Općina i TZO Pašman, s kojima Vidovići i inače odlično surađuju, a na podršci posebno zahvaljuju Ani i Krsti Matuliću. Nakon razgledavanja slika i druženja, u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film o slavnom umjetniku. Riječ je o filmu Bogdana Žižića „Emanuel Vidović slikar“, nagrađenom na filmskom festivalu u Veneciji u kategoriji dokumentarnih filmova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...