Kapović nezadovoljan djelovanjem policije nakon što su općinski komunalci i redari napadnuti, traži hitan sastanak s Paškalinom!

Nakon nedavne tučnjave na otoku Viru, načelnik Kristijan Kapović nezadovoljan je djelovanjem zadarske policije. Stoga je medijima i javnosti obznanio pismo koje je adresirao na ured načelnika Pu zadarske Nevena Paškalina.

Sjetimo, masovna tučnjava izbila je na terasi kafića Casablanca nakon što su komunalni redari Općine Vir u pratnji općinskih zaštitara došli ukloniti nezakonito postavljenu terasu… Potjerani su od strane vlasnika i njegovih prijatelja, gostiju kafića.

Pismo donosimo u cijelosti:

Općinska uprava Općine Vir izražava duboko nezadovoljstvo kako tijekom tako i samim zaključkom sastanka održanog između predstavnika PU Zadarske, načelnika I. Policijske postaje Saše Smajića, koordinatora za rad kontakt policije Ivice Burčula, s jedne strane, te pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paole Žepine te pročelnice Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine VirKatarine Radović. Sastanku je prisustvovao policijski službenik Josip Pavičić, kao i odvjetnik Općine Vir Andrej Korljan.

Napominjemo da smo nakon tri tjedna čekanja konačno dobili termin sastanka i to u okolnostima kad su naši djelatnici pretučeni, a policijski službenici u tom trenutku izveli intervenciju koja je zakonski dvojbena te smo mi na nju izrazili veliko negodovanje. Radni sastanak rezultirao je činjenicom da predstavnici PU Zadarske koji su sudjelovali na sastanku nisu raspolagali s dovoljno informacija niti raspolažu s dovoljno pravnih znanja te se pokazalo da nisu osobe koje su s dovoljnom dozom autoriteta mogle sudjelovati na sastanku, a time nisu adekvatne osobe koje razumiju koja je uloga Vašeg ministarstva u postupku izvršenja rješenja kao izvršnih akata koja donosi Općina Vir kao lokalna samouprava.

Predstavnici PU Zadarske dovode u pitanje odobravanje asistencije u pojedinim predmetima iz razloga nezakonitosti zahtjeva za pružanje asistencije, ali istodobno ne znaju objasniti u čemu se sastoji ta nezakonitost. Stječe se dojam da se radi o namjernom pokušaju opstruiranja izvršenja zakonitih rješenja Općine Vir, a o razlozima opstrukcije ponovo ništa suvislo nismo čuli.

Kako bi pokušali opravdati takav potpuno nesuvisli stav službenici PU Zadarske postavljali su nam pitanja o definiciji pojedinih pojmova iz rješenja, iznosili svoje stavove iako im nikakav zakonski propis ne dozvoljava da se upuštaju u tumačenje zakonitih izvršnih rješenja lokalne samouprave. Nedostatke u zahtjevu za pružanje asistencije nisu mogli naći, ali su nam dali do znanja da nemaju namjeru pružiti asistenciju u predmetima u kojima oni potpuno neovlašteno dovode u pitanje zakonitost akata donesenih od strane upravnih tijela Općine Vir.

Nakon održanog sastanka nismo dobili odgovore na pitanja zašto PU Zadarska u pojedinim predmetima uskraćuje asistenciju, poduzima sve po mišljenju Općine Vir nedopuštene radnje u cilju odugovlačenja pojedinih postupaka, protupravno prisvaja sebi ovlasti Upravnog suda koje tijelo je jedino ovlašteno odlučivati o zakonitosti akata lokalne samouprave, postavlja pitanja vezana za pojedine radnje u postupku koja nije ovlaštena postavljati.

U predmetima koji su bili tema današnjeg sastanka iz nama nepoznatog razloga predstavnici PU Zadarske potpuno su protupravno prisvojili sebi ovlasti drugostupanjskog tijela i suda, a sve kako bi opravdali ponašanje za koje nemaju nikakvo realno objašnjenje. Općina Vir nema namjeru odustati od uvođenja reda u prostor na svom području budući za tako što ima zakonom propisane ovlasti koje je više puta potvrdio u svojim presudama Upravni sud u Zagrebu i Splitu.
Općina Vir nema namjeru trošiti svoje dragocjeno vrijeme i novac na puka prepucavanja s PU Zadarskom kako bi im dokazivala notorne činjenice da se radi o zakonitom aktu koji je ovlaštena donijeti lokalna samouprava, da takav akt ne odgađa izvršenje te da je PU Zadarska DUŽNA pružiti asistenciju za izvršenje takvog akta, jer su za to ispunjene sve zakonske pretpostavke. Ovakvo ponašanjem PU Zadarske dovelo je do eskalacije nereda u prostoru budući se prekršitelji nakon uklanjanja ponovo protupravno ponašaju, a sve zbog privida selektivne primjene propisa, što Općina Vir u svakom slučaju želi spriječiti.

Općina Vir izvršit će svoja zakonita rješenja i tražiti asistenciju PU Zadarske, te ukoliko istu ne dobije, odnosno ukoliko joj asistencija bude odbijena jer tamo neki službenik policije ne zna da li je nadstrešnica zahvat u prostoru ili nije (što i nije dužan znati jer za to nije niti ovlašten niti ima kompetentna znanja da o tome raspravlja, a niti je to uloga PU Zadarske u ovom postupku), Općina će angažirati vanjske suradnike, izvršiti rješenja te uvesti red u prostor.

U tom slučaju ukoliko dođe do fizičkih obračuna koji mogu rezultirati teškim tjelesnim ozljedama ili još težim posljedicama, odgovornim ćemo smatrati PU Zadarsku koja nam je potpuno nezakonito uskratila asistenciju. Potpuno je neshvatljivo kako PU Zadarska umjesto da štiti javni interes i asistira Općini Vir pri uvođenju reda u prostor, zapravo selektivnom primjenom zakona pridonosi širenju potpuno pogrešnog shvaćanja kako je takvo ponašanje prekršitelja društveno prihvatljivo, kako akti Općine Vir nemaju zakonom propisanu pravnu snagu te kako po njima nisu dužni postupati.

Za Općinu Vir ne postoji selektivna primjena zakona, ne postoje imena i prezimena, postoje prekršitelji koji stvaraju nered u prostoru te zahvati u prostoru i pokretni objekti koji su protupravno postavljeni, a koje je potrebno ukloniti, a prekršitelje sankcionirati. Napominjemo da Općina Vir takve postupke vodi svakodnevno te da je PU Zadarska već pružila niz asistencija kod takvih i sličnih uklanjanja i doista ostaje nejasno iz kojeg razloga se odbija asistencija uvijek kod istih prekršitelja.

Iz naprijed navedenih razloga tražimo da se HITNO, uz napomenu da HITNO ne podrazumijeva još tri tjedna čekanja, organizira sastanak na kojem će biti prisutan načelnik PU Zadarske Neven Paškalin kao i rukovodeća službena osoba za pravne poslove, kako bismo još jednom i konačno dobili odgovore na ranije postavljena pitanja, te kako bismo mogli pokrenuti sve zakonom propisane postupke, a sve u cilju provođenja izvršnih akata Općine Vir te uvođenja reda u prostor.

S poštovanjem, načelnik Kristijan Kapović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...