„Nacionalni park Krka“ sanirao oštećenja, ugrađen sustav grijanja, a postavljen je i fotonaponski sustav

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ obnovila je recepciju na ulazu u manastir Krka u cilju poboljšanja radnih uvjeta djelatnika i održivog poslovanja. Na objektu su sanirana oštećenja i nedostaci, ugrađen učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja te je na njega postavljen otočni fotonaponski sustav koji će zadovoljavati sve potrebe djelatnika na toj lokaciji. Fotonaponski sustav je nazivne snage 2,80 kW te sadrži baterijski paket kapaciteta 5kWh kako bi električna energija bila dostupna u trenutcima kada nema dovoljno sunčeve energije za trenutnu potrošnju. U sklopu rekonstrukcije postavljeni su i sustav alarmne zaštite i video nadzora.

Osim podizanja standarda rada djelatnika NP „Krka“ ovaj projekt ima za cilj educirati posjetitelje i lokalno stanovništvo o energetskoj učinkovitosti i potaknuti ih na korištenje obnovljivih izvora energije. Posjetiteljima se, ovim i drugim projektima Nacionalnog parka „Krka“, žele pružiti dodatni sadržaji osim prirodnih i kulturnopovijesnih znamenitosti koji će ih potaknuti na dulji boravak u Parku i širenje popularnosti Nacionalnog parka „Krka“ kao destinacije pogodne za aktivni i edukativni odmor.

Ovaj projekt je prvi korak na putu do energetske neovisnosti Nacionalnog parka „Krka“ i potpunog prelaska na obnovljive izvore energije. Prelaskom na obnovljive izvore energije JU „NP Krka“ želi očuvati izvornu prirodu te svojim primjerom osnažiti i motivirati druge institucije i lokalno stanovništvo na korištenje modernih tehnologija u svrhu povećanja energetske učinkovitosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...