Noći u crkvi Sv. Donata: Starohrvatska baština u novome svjetlu

Od 16. kolovoza u crkvi Sv. Donata svaku se noć (od pada mraka pa sve do 1 poslije ponoći) ponovno održava multimedijska izložba “Starohrvatska baština u novome svjetlu”. Izložbu je organizirao Arheološki muzej u Zadru u suradnji s poznatim hrvatskim svjetlosnim umjetnicima Gordanom i Zorislavom Šojatom, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prvi puta prošle godine, kada je izazvala veliku pažnju i izuzetno pozitivne reakcije kako strane tako i domaće publike. Stoga je odlučeno da se ovaj multimedijski događaj, koji crkvu Sv. Donata oživljava svaku večer, održi i ove godine.

U samo deset dana od početka ovogodišnjega održavanja izložba je već privukla više od 1200 posjetitelja.

“Starohrvatska baština u novome svjetlu”, kako ističu autori, nastala je u suradnji “nas umjetnika iz 21. stoljeća s našim kolegama umjetnicima iz 8. do 14. stoljeća”. Izložba je posvećena “Nepoznatim umjetnicima hrvatskoga srednjega vijeka”. Ideja je izložbe da se u danas ogoljelu crkvu Sv. Donata vrate, kroz medij svjetla, predmeti koji povijesno u taj prostor pripadaju, ili su mogli pripadati, a prvenstveno pak oni iz arhiva Arheološkoga muzeja u Zadru, koji su inače publici nedostupni. Tako su autori, rabeći suvremeni multimedijski umjetnički izraz, “virtualno” stvorili ambijent koji nas vraća u to rano doba života crkve tada zvane Sveto Trojstvo. Prema izjavama mnogobrojne publike, ova je izložba zapravo “vremensko putovanje”,  “duboko smirujuća nakon hektike zadarskoga noćnoga života” i “veoma romantična”.

Veliku vrijednost izložbi daju i rezultati istraživanja autora o mogućnost digitalne restauracije boja predmeta iz ranoga srednjega vijeka. Povijesno je poznato da su u to doba svi crkveni predmeti bili živopisno obojani. Ali danas većina tih kamenih artefakata prostome oku izgleda sivo, s malim nijansiranjem. Međutim, autori su digitalnom tehnologijom uspjeli “izvući” boje koje je kamen upio u dubinu svojih pora, te su time “barem djelomično omogućili da se stekne dojam kako je to nekada izgledalo”, kako kažu. Prema našim saznanjima ovo je prvi puta da je takva tehnologija upotrijebljena u arheološkome istraživanju. Izložba je popraćena i bogato ilustriranim katalogom/monografijom, koja umjetnički i povijesno opisuje to doba, s posebnim osvrtom na živote biskupa Sv. Donata i Svete Stošije, kao i na povijest i gradnju crkve Sv. Donata.

Napokon, treba primijetiti i veoma zanimljivo i privlačno svjetlosno uređenje samoga ulaza u crkvu Sv. Donata na Forumu, koje izaziva veliku pažnju svih uzrasta. Mnoge će fotografije Donata ovako urešenoga otići u najudaljenije kutke svijeta.

Izložba se održava u crkvi Sv. Donata svaku večer nakon pada mraka, a otvorena je sve do 1 poslije ponoći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...