Pašman kao zahvalu za gostoprimstvo dobio izložbu slika slavnoga Emanuela Vidovića

Kameni dvori u pašmanskoj Varoši bili su pretijesni za sve zaljubljenike, znatiželjnike i prijatelje koji su u petak navečer došli na otvorenje izložbe slika velikoga Emanuela Vidovića.

Događaj za pamćenje u tome malome otočnome mjestu priredila je obitelj slavnoga slikara, unuk Vanja i praunuk Srđan Vidović, koji već dvadesetak godina kontinuirano borave na Pašmanu.

Ova je izložba zapravo zahvalnica ovome otoku, ovome mjestu, svim ljudima koji su zaslužni da se mi ovdje ćutimo kao doma. To osjećaju i moj otac i moji sinovi i ja. Slike koje predstavljamo dio su naše obiteljske zbirke koja je godinama pažljivo selektirana. Taj izbor vjerojatno je plod moje opsjednutosti sakralnim prostorom ateliera u kojem sam provodio ljeta s mojim didom Jugom, najmlađim sinom Emanuela Vidovića, kazao je Srđan Vidović.

Dvadesetak iznimnih Vidovićevih radova predstavljeno je u tri tematske cjeline: mrtva priroda i interijeri u prizemlju i eksterijeri na katu Kamenog dvora. Izložbu prati i izbor iz osvrta, kritika i prikaza likovnih kritičara koji su pisali o djelima i životu Emanuela Vidovića.

Otvarajući izložbu, načelnik Općine Pašman Andro Magić rekao je kako se nada da ovo nije prvi ni posljednji put da obitelj Vidović na ovakav način otvara vrata svoga doma.

Ponosni smo što smo mogli svjedočiti jednom ovakvom kulturnom događaju koji zasigurno nije bilo jednostavno organizirati. Bez posebnog osiguranja, daleko od velikih galerija i muzeja. Zbog generacija koje dolaze, željeli bismo da se barem svake dvije godine okupimo u Kamenom dvoru i uživamo u djelima Emanuela Vidovića, istaknuo je Magić.

Nakon otvorenja izložbe, prikazan je film Bogdana Žižića „Emanuel Vidović“, nagrađen na Venecijanskom festivalu u kategoriji dokumentarnog filma.

Galeriju fotografija pogledajte na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...