Petricioli: “Morski pas koji dolazi u plićak bezopasan je za svaki organizam veći od papaline!”

Morskog psa udaljenog 20-ak metara od plaže u Trstu primijetio je prvo jedan ribar, a potom i bračni par koji se ondje sunčao. Ubrzo nakon toga oglašen je crveni alarm. Kupači su udaljeni s plaže, a Jadranom se brzo proširila panika od mogućeg ponovnog dolaska ovog zastrašujućeg morskog kralježnjaka u plićak.

Kolika je realna mogućnost za takav scenarij na našim plažama upitali smo Donata Petriciolia, dipl. ing. biologije koji proučava podvodni svijet:

Istina je da ima opasnih vrsta s kojima se možemo susresti, ali vjerujte, najopasnija po kupče u blizini plaža jest – vrteći propeler!, kaže Petricioli čiji je zaključak kako veću opasnost na obali za čovjeka predstavlja sam čovjek i njegova nepromišljenost, negoli morski pas.

Morski pas u plićaku ne znači baš ništa! Nitko ne piše koja je vrsta viđena u Trstu, a 60, 70 posto je riječ o Cetorhinus maximus, planktonojedu kojeg možemo vidjeti i na našim plažama. On u plitko dolazi radi isključivo radi hrane. Zato ga i zovu “pas koji se sunča”. Ima zube veličine špice od olovke i bezopasan je za svaki živi organizam veći od papaline, zaključuje Petricioli.

Podsjetio nas je kako se zadnji veći napad opasne vrste, bijelog morskog psa na čovjeka dogodio prije 8 godina kod Visa. Amaterski ronilac iz Slovenije psinu je “iziritirao” krvlju iz ribe koja se pri ulovu širila na udaljenosti 10-ak metara od obale.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...