Plus Hosting osigurao 4,2 milijuna eura na talijanskoj burzi kao dio Dominion grupe

Pulski Plus Hosting, jedan od vodećih hrvatskih pružatelja usluga prostora i infrastrukture za web stranice, je kao dio Dominion grupe izašao na talijansku burzu. Pri tome su kao grupa bez eura rizičnog kapitala osigurali 4,2 milijuna eura za daljnji razvoj usluga za svojih više od 90 tisuća korisnika, što ih je pretvorilo u jedan od većih hosting igrača u Europi uopće.

Prije nego uđemo u detalje Plusovog izlaska na burzu, moramo proći za hrvatske korisnike Dominion grupe ključne (a sad očite) informacije: Dominion Hosting Holding (DHH) i njene članice imaju preko 90 tisuća korisnika s preko 200 tisuća domena, a prisutni su na četiri tržišta: Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Stvaranje regionalnog hosting giganta

Na burzi su primili 4,2 milijuna eura, za što su prodali 29,57 posto tvrtke, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 14,2 milijuna eura, odnosno preko 100 milijuna kuna.

Plus Hosting je nedavno postao dio DHH grupacije, a ona je stopostotni vlasnik hrvatskog Plus Hostinga d.o.o., srpskog Plus Hostinga d.o.o. te slovenske Domence i Domovanja, kao i talijanskog Tophosta.

– Uspješan izlazak na burzu za nas je pokazatelj kvalitete tvrtki koje čine grupu, posebice zato što su sve tvrtke tijekom procesa izlaska prošle nezavisne revizore koji su prošli njihove rezultate od prošlih nekoliko godina. Osiguravanjem preko 4 milijuna eura značajno smo prešli cilj od 3 milijuna unatoč lošoj investicijskog klimi koja je nastala kao rezultat nedavnog Brexita. Pozicija na burzi nam, osim kapitala, daje dodatni kredibilitet što je još bitnije od novca, rekao je Uroš Čimžar, direktor i suosnivač DHH grupe za Netokraciju.

Uroš otkriva da Dominion kroz planiranu M&A strategiju konsolidira poziciju u regiji, dok na nova tržišta misli ući kroz akvizicije zrelih tvrtki kakve su već dio grupe. Upravo je zrelost članica grupe bila ključna za izlazak na burzu gdje ipak odgovaraju dioničarima:

Uopće nas ne muči odgovornost prema javnosti i dioničarima, s obzirom na to da naše tvrtke članice imaju jaka vodstva, a i sami smo poduzetnici s mentalitetom stvaranja novih tvrtki bez vanjskih investicija. Izbor između burze i privatnih fondova kapitala je stoga bio prilično jednostavan, dodao je.

Sad možemo pregovarati i s PayPalom

Djelovanje kao grupa pomoći će Plusu i drugim članicama i u odnosima s dobavljačima. Njima nije isto, kako navodi suosnivač i CEO Plus Hostinga Zvonimir Gembec, kupujete li dva ili 20 servera mjesečno, 800 ili 10 tisuća domena:

Pregovori oko boljih uvjeta ili cijena nisu uvijek bili mogući s dobavljačima, ali je sad to druga priča. Banalan primjer je PayPal kojemu smo dosad jednostavno bili premali za pregovore, ali s prometom grupe u milijunima eura možemo itekako pregovarati o proviziji i uvjetima. Čak i s PayPalom, o čemu prije nismo mogli niti sanjati, kazao je Gembec.

Lokalni brendovi, poput Plusa, ostaju lideri

Iako je Plus Hosting s drugim spomenutim tvrtkama dio DHH grupe, u grupi dobro razumiju da su upravo ti brendovi ovih tvrtki na svoj, specifičan način lideri na pojedinim tržištima. Uroš naglašava kako su kupci prepoznali njihovu kvalitetu u prošlosti, ali da koliko god te tvrtke bile jake, i dalje su relativno male. Bilo Plus Hosting, bilo Domenca ili bilo koja druga od tvrtki teško bi se mogla agresivno širiti na nova tržišta samostalno, što potvrđuje Gembec.

Dio Dominion grupe smo postali jer zajedno možemo više. Naime, hosting industrija u Hrvatskoj pa i u Sloveniji i Srbiji je ustvari većinom niz sitnih tvrtki od 2 do 10 zaposlenika, a često i pojedinci koji jako teško odolijevaju zahtjevima tržišta, kaže Gembec.

Te su tvrtke, navodi Gembec, premale da bi mogle ozbiljnije nastupiti na stranom tržištu te je jedini način za njihov ozbiljniji rast okrupnjivanje u obliku kakvom je DHH.

Sada kada su tvrtke veće i snažnije, ustvari mogu konkurirati i vanjskom tržištu, ali konkurenciji u Hrvatskoj, zaključio je za Netrokraciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...