Policija upozorava: lažni liječnici, policajci i poštari kradu po kućama

Policija je izvijestila da u posljednje vrijeme,  bilježi sve više prijevara na štetu starijih građana kojima u domove dolaze lažni liječnici, policajci, poštari ili osobe koje im nude razne usluge kako bi se domogli njihova novca.

Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana, a najčešće im nude pomoć i medicinske usluge poput mjerenja krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala ili se predstavljaju kao policajci u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično.

Ne puštajte nepoznate osobe u domove

“Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara”, upozorio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Podsjećaju i da osim navedenih, uvijek postoji i mogućnost pojavljivanja novih oblika prijevara.

Stoga policija savjetuje građanima da nepoznate osobe ne puštaju u domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

Tražite na uvid službenu iskaznicu

“Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze, ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove” poput madeža, ožiljaka i tetovaža, ističu u policiji.

Dodaju sa svi koji u nekoga posumnjaju ili postanu žrtve odmah nazovu policiju na broj 192.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...