Predstavnici političkih opcija složni: Dani u plovidbi ne bi trebali biti presudni za plaćanje poreza

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora, u Hrvatskom novinarskom društvu jučer je održan okrugli stol na temu “Ima li nade za hrvatske pomorce – što nam nude političke opcije”. Sindikat pomoraca Hrvatske, ujedno i organizator, za sudionike je pripremio 10 tema koje se tiču prava pomoraca, a predstavnici političkih stranaka i predizbornih koalicija imali su priliku predstaviti svoja stajališta i ideje.

Političke stranke predstavljali su:

  • Mirando Mrsić, Narodna koalicija
  • Jadranka Fržop, Hrvatska demokratska zajednica
  • Maro Kristić, Most nezavisnih lista
  • Petar Baranović, Narodna stranka – Reformisti
  • David Bregovac, Laburisti Hrvatske

Raspravi su svoj doprinos dali i Maja Markovčić- Kostelac, predsjednica Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. te Mario Zorović, predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA).

Većina govornika složila se oko ukidanja Zakona o 183 dana, te da je primarno riješiti problem nemogućnosti odrađivanja vježbeničkog staža. Dr. Mirando Mrsić je obećao da će ako dođu na vlast ukinuti poreze pomorcima u međunarodnoj plovidbi. Fržop je istaknula da će projekt subvencioniranja vježbenika od 2,5 milijuna kuna u sljedećoj godini porasti za 500 tisuća kuna u istu svrhu. Baranović kao najvažniju mjeru navodi ulaganje u školovanje pomoraca, jer su oni generatori hrvatskog gospodarstva, te zagovara ukrcavanje vježbenika kroz zakonsku obvezu svim brodovima koji viju hrvatsku zastavu. Bregovac je kao rješenje ponudio državni projekt izgradnje školskih brodova. Markovčić Kostelac, smatra da bi obvezna davanja pomoraca “na svoja leđa” trebala preuzeti država, a postojeće zakone treba bitno izmijeniti kako bi se uklopili u pomorački kadar. Mario Zorović je istaknuo potrebu proširenja državne potpore i na styrane brodare, zajednički prijedlog SPH i CROSM-e.

Okrugli stol je donio puno obećanja, nešto nade, ali i temelja za daljnje pregovore. Po prvvi puta su takmaci za vlast javno potvrdili da su hrvatski pomorci važan segment razvoja hrvatskog gospodarstva. Ipak ostaje otvoreno pitanje hoće li vlast u Republici Hrvatskoj to konačno prepoznati, a potom i djelovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...