Pupić-Bakrač potjerali su zbog bonusa koje u milijunima ionako dijele… svima?!

Jedan i pol korak naprijed, jedan korak nazad. Tako bi se kroz godine mogle opisati politike i lijevih i desnih vlada u vođenju javnih poduzeća, kadroviranju i sustavu nagrađivanja. Isključivo mediji otkriju da je netko uzeo milijunske bonuse ili afere, a onda vlada reagira post festum. Daju se velika obećanja, a onda uglavnom sve ostane “mrtvo slovo na papiru”. Posljednji slučaj Hrvatskih šuma, u kojem je uprava zatražila 5,3 milijuna kuna bonusa, samo je nastavak te matrice. Taj slučaj je pokazao nekoliko ključnih stvari u neefikasnom upravljanju. Kao prvo, bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina je na svoju ruku, bez Nadzornog odbora, potpisao sporni ugovor. Kao drugo, taj ugovor nije u skladu s proklamiranim kriterijima koje je donijela ista ta vlada u kojoj je Jakovina sjedio i na sjednici za njih dignuo ruku. Kao treće, Jakovina neće izgleda snositi nikakvu odgovornost pa mu sad ne ostaje ništa drugo nego praviti se nemušt i pozvati upravu da ne uzme bonuse koje im je on odobrio. Kao četvrto, unatoč halabuci oko nemoralnosti ugovora, činjenica je da su oni potpisani i imaju svoju pravnu snagu pa je mala vjerojatnost da bonusi nakon suda neće biti isplaćeni, piše Express.hr

Ne znamo koliko je kome isplaćeno bonusa

Kako su Hrvatske šume samo jedno u nizu 60-ak velikih državnih poduzeća, zanimalo nas je ima li još sličnih slučajeva i kod drugih. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nadležan je za sve njih. Prije dvije godine su, baš nakon inzistiranja novinara Expressa, skupili na jedno mjesto sve one kojima (ni)su isplaćeni bonusi. Nakon toga su izbili skandali pa je vlada odlučila da zbog krize nitko od direktora neće dobiti bonus. Direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač inzistirala je na isplati 195.000 kuna koje smatra da je zaslužila pa je brzinski smijenjena. Danas, dvije godine poslije, vlada i Državni ured nemaju pojma komu je sve isplaćivan bonus za prošlu godinu. Iz DUUDI-ja, koji sad vodi HDZ-ovac Tomislav Boban, prvo su nas podsjetili da je prethodna vlada između 2012. i 2014. godine nekoliko puta mijenjala uredbu o nagrađivanju i zabranjivala isplate bonusa. – Nakon toga nisu donesene nikakve odredbe za isplatu bonusa za rezultate u 2014. i 2015. godini. Navedeni periodi ostali su u ingerenciji samih tvrtki, odnosno njihovih Nadzornih odbora.

Pavelić nije jedini jer i Kučko traži bonuse

To su njihove poslovne odluke. Državni ured za upravljanje državnom imovinom ne vodi nikakav registar isplate bonusa – odgovorili su nam iz Državnog ureda. A da je isplata bonusa bilo ili su oni traženi, svjedoči slučaj Krešimira Kučka i uprave Croatia Airlinesa. Bonuse su zatražili, ali Nadzorni odbor nije ih odobrio. Dakle, postoji realna opasnost da nakon smjene vlasti opet izlete neki milijunski bonusi, otpremnine ili povlastice direktora. Time je krug zatvoren. Tijekom HDZ-ove vladavine prije Jadranke Kosor politički postavljeni direktori imali su nevjerojatne povlastice. Plaće su im uvelike premašivale plaće premijera, imali su milijunska ugovorena osiguranja, plaćanje putovanja, pa čak i wellnesa te odjeće. Nakon što je većina njih upala pod lupu javnosti zbog afere Fimi medija i izvlačenja novca iz javnih tvrtki, Kosor je odlučila promijeniti ploču.

Kosor ograničila plaće, ostali “zlatni padobrani”

Ograničila je plaće uz opće odobravanje javnosti. Direktori su mogli imati najviše između 17 i 18 tisuća kuna. Umjesto političara u Nadzornim odborima, koji su masno koristili povlastice tvrtki koje su nadzirali, dovedeni su natječajem stručnjaci. Ali kad je Kosor, a zatim iza nje i SDP-ova vlast, krenula smjenjivati direktore, počeli su ispadati kosturi iz ormara. U ugovorima nisu promijenjene klauzule o masnim otpremninama. Samo su se počeli redati milijuni koje tvrtke trebaju platiti smijenjenim šefovima. Hrvoje Vojković iz Croatia osiguranja je rekorder sa 7,5 milijuna bruto otpremnine, a “putarine” su isplaćivane i ljudima koji su pouhićivani zbog kriminala. SDP je odlučio to promijeniti. – Nema više ‘zlatnih padobrana’ – rekao je Zoran Milanović, svježi premijer te 2012. godine. Vlada je donijela uredbu u kojoj nema visokih otpremina, ali ima bonusa. Nekoliko puta su je mijenjali, ali u biti se sve može svesti da je najveći dopušteni bonus 330.000 kuna godišnje.

Most i HDZ nisu nastavili s javnom objavom bonusa

I to je mnogo s obzirom na to da je Kukuriku vlada postavljala politički podobne, a ne birane na natječaju. Probalo se i razdvojiti bonuse u monopolistima gdje bi trebali biti manji, uvesti kriterije vrste prihoda i što su direktori napravili u restrukturiranju. A onda se pokazalo da s Pavelićem ništa od toga ne vrijedi jer mu je Jakovina dao sasvim drugačiji ugovor. Također, lijeva vlada je tek pred izbore donijela odluke o natječajima za direktore te odlučila javno objaviti bonuse i sve privilegije direktora. Nakon smjene vlada Mosta i HDZ-a nije nastavila tim putem. Rezultat: imamo i dalje politički podobne uprave, sa skrivenim povlasticama, a nagrađivanje je neuređeno. Na novoj vladi je da to konačno promijeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...