Rezultati sociološkog istraživanja projekta “B.transparent”

Dana 1. kolovoza 2016. godine u Kuli Buta u Novigradu, predstavljeno je sociološko istraživanje o trenutnoj metodologiji prijenosa informacija između različitih dionika u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora. Istraživanje i predstavljanje rezultata vodio je dr.sc. Sven Marcelić. Aktivnost sociološkog istraživanja dio je projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora” koji provodi Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“.

Istraživanje se provodilo 6 mjeseci na području 3 općine (Jasenice, Novigrad i Posedarje) i 2 grada (Benkovac i Obrovac) te je u njemu sudjelovalo preko 150 ispitanika: građani, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici jedinica lokalne samouprave. Rezultati istraživanja su pokazali da su svi dionici prepoznali određene probleme u zajednici kao što su npr. infrastrukturni problemi (pitanje cesta, javnog prijevoza i kanalizacije), ali i dalje postoji određeni jaz u komunikaciji i zajedničkom rješavanju tih i ostalih problema u zajednici. Iako je analiza gustoće civilnog društva na istraživanom području ukazala na izrazit manjak udruga građana kao potencijalnih aktera društvenog života, građani i aktivne organizacije civilnog društva su izrazile potrebu za većim uključivanjem u procese donošenja odluka te konzultiranja oko problema zajednice s jedinicama lokalne samouprave.

Aktivnost sociološkog istraživanja podloga je za aktivnost izrade Komunikacijske strategije u upravljanju javnim dobrima i prirodnim bogatstvima na području Novigradskog i Karinskog mora koja će početi s provedbom na jesen 2016. godine.

Projekt se provodi i financira u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA te je financiran od strane Europske unije i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta je 175.597,81 EUR / 1.338.582,10 HRK, dok projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u postotku od 94,52 % tj. 165.981,87 EUR / 1.265.279,79 HRK.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...