Šime Fantela: “Igor i ja smo poput braće, odrasli smo skupa!”

Višestruki su prvaci Europe i svijeta, imaju mnoge medalje s raznih natjecanja, samo im je nedostajala olimpijska. Sad su uzeli i nju, piše 24sata.

Šime Fantela i Igor Marenić znaju se više od pola života. Mnogi ih smatraju zadarskom kombinacijom, ali…

Zadar mi je drugi dom, tamo sam već 15 godina, ali mi je uvijek drago kad se istakne da sam s Cresa, kaže Igor.

On se s 15 godina doselio u Zadar, sad imamo 30. Išli smo u isti razred u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kad smo otišli u Zagreb na faks, bili smo u istoj sobi u Domu ‘Stjepan Radić’, a kad smo se vratili, živio je kod mene u Zadru. Imam brata Mihovila, ali i Igor mi je poput brata, kaže kormilar Fantela.

Upoznali su se kao klinci, vršnjaci u početničkoj klasi Optimist i kolege u reprezentaciji. Već tada, dok je Marenić dolazio na pripreme u Zadar, postali su vrlo dobri prijatelji. Tako su se upoznali i njihovi roditelji, pa su Igorovi ipak pustili sina u Zadar jer su znali kod koga će biti.

Kad smo završili s Optimistom, odlučili smo da je zajednički nastavak u klasi 470 najbolja ideja. Od tada smo svašta prošli zajedno, imali smo kombi kojim smo prešli 450.000 km, u njemu smo kuhali, spavali, ponekad i 40 dana u komadu, kad smo spajali natjecanja… Prije dvije godine na povratku iz Bilbaa je ‘prdnuo’, pa nam je HOO omogućio novi, koji može ići i 120 na sat, a ne 70. Bolji je, olakšava nam život, ali žao nam je starog jer su za njega vezane brojne uspomene, prisjeća se Šime.

Velesile poput Australaca i Engleza dobivaju po 50 brodova na godinu, a oprema je tvornička, posebno napravljena za svakog jedriličara.

Voljeli bi imati bolju logistiku, ali ne bune se. Nikad nisu računali koliko su vremena proveli zajedno na brodu, ali…

Imamo desetak regata na godinu, koje traju po sedam dana, pripreme za te regate, treninzi tijekom cijele godine, pa kondicijski treninzi s Edijem Stipićem… Tko će to izračunati?!

A i izvan jedrenja odlično se slažu.

Imamo iste prijatelje iz gimnazije, volimo more i planine… Privatno se nemamo o čemu svađati, jedino bude poneka trzavica na moru ako nešto ne ide kako smo planirali, ali to je normalno i sportski. Ali nakon ovakvih natjecanja ipak se želimo malo odmoriti jedan od drugoga pa on ode doma na Cres, kaže Fantela.

Iako već dugo spadaju među najuspješnije hrvatske sportaše, malo ljudi zna za njih.

Jedrenje nije baš popularan sport, ali mi se trudimo rezultatima i zalaganjem pokazati novim generacijama njegov potencijal i ljepotu.

*Na tvrdnje da su Fantela i Marenić sami financirali kupnju borda kojim su jedrili u Rio de Janeiru reagirao je HOO, a njihov demantij donosimo vam u cijelosti.

‘Troškove kupnje broda koji se spominje u članku Šimi Fanteli i Igoru Mareniću u potpunosti je refundirao Hrvatski olimpijski odbor, kao što je podmirio i troškove kupnje svih jedrilica na kojima se hrvatski jedriličari natječu na Olimpijskim igrama u Riju.

Osim toga, Hrvatski olimpijski odbor snosi troškove smještaja te prehrane ne samo Šime Fantele i Igora Marenića već i svih ostalih hrvatskih jedriličara-olimpijaca na Igrama.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...