Speleolog koji je zaglavio u jami na Velebitu uspješno spašen!

Dok su istraživali jamu Klementina na Velebitu, speleologa (22) iz Karlovca na dubini od 140 metara prikliještila je stijena koja se odlomila na njega zbog uskih kanala.

Kolege koji su noćas bili s njim u jami oko 20.30 sati u subotu su pozvali HGSS te je započela dramatična akcija u kojoj je sudjelovalo 380 članova Hrvatske gorske službe spašavanja, javljaju 24sata.

Do speleologa se prvo spustila ekipa koja ga je uspjela osloboditi iz kamenog odrona te liječnica koja ga je pregledala i zbrinula.

Mladić nije teško ozlijeđen i pod liječničkom pažnjom se pripremao za transport. U isto vrijeme je i drugi dio tima HGSS-a radio na tome da prošire uski kanal kroz koji transport prolazi. HGSS je na svojim Facebook stranicama objavio oko 8.30 sati kako je krenuo transport speleologa iz duboke jame u pratnji dva liječnika te su ga oko 10 sati uspješno izvukli. Dodaju kako je on u dobrom stanju.

HGSS u Crnoj Gori pomaže pronaći nestalog Francuza

U tijeku je međunarodna akcija traganja za francuskim državljaninom na području Kotora u Crnoj Gori, javio je u nedjelju HGSS. Putem Državne uprave za zaštitu i spašavanje HGSS je zaprimio zahtjev iz Podgorice za međunarodnu pomoć u potrazi za nestalim Francuzom (61) koji se još 5. kolovoza tijekom planinarenja  izdvojio iz skupine iznad Starog grada Kotora.

Po zaprimljenom zahtjevu u subotu su u Crnu Goru upućena tri tima HGSS-a, sa zapovjednim vozilom i voditeljem potrage.

Odmah se u subotu započelo s pretragom terena koja je trajala do kasnih noćnih sati, tako da je već prvog dana pretraženo tridesetak hektara, kaže HGSS.

U pretraženom području nije pronađen nestali Francuz.

U suradnji s MUP-om Crne Gore i profesionalnom vatrogasnom postrojbom grada Kotora napravljen je plan daljnjih aktivnosti i angažiranje dodatnih resursa  te nastavak potrage, dodaje HGSS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...