Starigrad Velikoj Gospi posvetio Dan Općine

Na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza na podvelebitskom području se tradicionalno hodočasti na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 900m nadmorske visine. U crkvici Majke Božje, zavjetnom svetištu Podgoraca i planinara, održat će se misno slavlje s početkom u 11.00h nakon čega slijedi veličanstvena procesija.

To je najstarija tradicija u podgorskom kraju koja i danas okuplja i veže domaće ljude, a pridružuju im se i mnogi turisti. Naime, sve do 60-ih godina prošlog stoljeća ovdašnje stanovništvo živjelo je na Velebitu i od Velebita. Boravilo se u planinskim zaseocima, međusobno udaljenima i teško dostupnima kroz velebitski krš. Jednom godišnje, upravo na blagdan Velike Gospe, stanovništvo svih zaseoka bi se okupljalo na Velikom Rujnu u crkvi Majke Božje. Izgradnjom Jadranske magistrale i dolaskom turista stanovništvo napušta težak život u planini te seli uz obalu okrećući se turizmu. Veseli činjenica da, nakon dugog niza godina kada su zaseoci bili napušteni i prepušteni zubu vremena, ponovno oživljavaju kroz nove vidove turizma, prvenstveno aktivnog, koji se sustavno razvija na podvelebitskom području.

U večernjim satima se na starigradskoj rivi zvanoj Bikarija održava velika fešta, uz gastro ponudu, ponoćni vatromet i nastup Giuliana. Proslavu organiziraju Turistička zajednica i Općina Starigrad uz potporu JU NP Paklenica i Bluesun hotela Alan.

Blagdanskom slavlju prethodit će 15.izdanje Međunarodne planinske utrke Starigrad-Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Poličnik koja se održava 14.kolovoza. Start utrke je u 17.00h sa Trga Stjepana Radića u centru Starigrada a očekuje se sudjelovanje oko 150 natjecatelja iz različitih zemalja.

Program:

14.08. 15.izdanje Međunarodne planinske utrke Starigrad-Veliko Rujno,
15.08. tradicionalno hodočašće na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan
sa misnim slavljem u 11.00h // 21.00h početak glazbenog programa na rivi u centru mjesta uz nastup Giuliana, gastro ponudu za sve posjetitelje i ponoćni vatromet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...