u organizaciji zadarskog plesnog ansambla

STREAM ZADAR, ciklus suvremenih radionica koje upotpunjuju praksu suvremenog plesa

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Drugu godinu za redom u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i u.o. 21:21, u Zadru se održava STREAM ZADAR, platforma edukativnih sadržaja koja se u širem smislu bavi suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina. Platforma je zamišljena kao ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju samu praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.

Svojom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM ZADAR koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus “zadarskog plesnog ljeta”. U prostorima Zadarskog plesnog ansambla odvijaju se tri radionice jedna za drugom u periodu od 16. do 29. kolovoza, kada počinje Monoplay – festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

Prva u nizu radionica već petu godinu za redomj je radionica klein tehnike, dobro poznata i vrlo popularna među plesačima, sportašima i svima onima koji se bave tijelom. Vrijeme održavanja je od 16. do 21. kolovoza od 10 do 15 sati. Klein tehnika™ je somatska tehnika, osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda koje su posljedica različitih načina kretanja. Klein tehnika™ je edukacija koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Naglasak se stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti. Posebno je popularna u Berlinu i New Yorku.

Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima onima koji se bave tijelom ili žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Fokus je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike skeleta.

Voditeljica Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar