STREAM ZADAR, ciklus suvremenih radionica koje upotpunjuju praksu suvremenog plesa

Drugu godinu za redom u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i u.o. 21:21, u Zadru se održava STREAM ZADAR, platforma edukativnih sadržaja koja se u širem smislu bavi suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina. Platforma je zamišljena kao ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju samu praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.

Svojom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM ZADAR koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus “zadarskog plesnog ljeta”. U prostorima Zadarskog plesnog ansambla odvijaju se tri radionice jedna za drugom u periodu od 16. do 29. kolovoza, kada počinje Monoplay – festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

Prva u nizu radionica već petu godinu za redomj je radionica klein tehnike, dobro poznata i vrlo popularna među plesačima, sportašima i svima onima koji se bave tijelom. Vrijeme održavanja je od 16. do 21. kolovoza od 10 do 15 sati. Klein tehnika™ je somatska tehnika, osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda koje su posljedica različitih načina kretanja. Klein tehnika™ je edukacija koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Naglasak se stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti. Posebno je popularna u Berlinu i New Yorku.

Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima onima koji se bave tijelom ili žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Fokus je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike skeleta.

Voditeljica Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...