Šumoposjednici se udružili u Tkonu

U četvrtak poslijepodne u Tkonu je osnovana prva Udruga šumoposjednika u Zadarskoj županije. Udruga će se zvati Crnika, a za predsjednika je izabran Rade Bojmić, pišu Naši školji.

Dok na kontinentu svaka županija ima po nekoliko udruga šumoposjednika, na Jadranu se doslovno mogu nabrojati na prste jedne ruke: u Nerežišćima na Braču, u Starome Gradu na Hvaru, u Vela Luci na Korčuli i sada na Pašmanu.

Naša udruga broji 20-ak članova, a nakon prijave i registracije, prvi posao bit će utvrđivanje stvarnog stanja šumskih površina na području Tkona u zemljišnim knjigama jer tu vlada veliki nered. Treba se točno znati što je šuma, što oranica ili livada. Nadalje, brinut ćemo o prohodnosti šumskih putova i staza, protupožarnih putova, poučnih staza, promjeni kultura, najavljuje Bojmić.

Udrugu su, kaže, osnovali na nagovor Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede u Splitu, na čijim su predavanjima bili dva puta i shvatili da jedino udruženi mogu kvalitetno brinuti o nekoliko desetaka hektara šumskih površina na području svoje općine.

Kao udruga moći ćemo podnositi zahtjeve za financiranje radova vezanih uz uređenje i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica u šumama, prijavljivati projekte koji se financiraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj u šumarstvu i drvnoj industriji, a za svaku aplikaciju dobiva se deset bodova, što kasnije povećava šanse za prolaz na natječaju. Članovi udruge mogu biti šumoposjednici, ali i ostale fizičke i pravne osobe koje imaju interes u uređenju šuma i prometnica , kao i drugi vlasnici ili posjednici zemljišta, pojašnjava Bojmić.

Financiranje Udruge šumoposjednika Crnika na početku će poduprijeti Općina Tkon, a većinu projekata prati Savjetodavna služba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...