Sve afere našeg cijenjenog gradonačelnika Kalmete

Božidar Kalmeta i Tihomir Jakovina svojevoljno su odstupili sa stranačkih predizbornih lista, Josipa Rimac maknuta je s izborne liste u 9. izbornoj jedinici.

Tako su dojučerašnji nositelji programa i istaknuti stranački i Vladini dužnosnici završili u zapećku.

Svo troje povlači iza sebe repove koji u najmanju ruku bacaju sjenu na njihove političke stranke.

Kalmeta je suočen s optužnicom za izvlačenje milijunskih iznosa iz tvrtki za održavanje i gradnju cesta u vrijeme dok je bio ministar prometa u HDZ-ovoj vladi. Podsjetimo, u aferama vezanim uz HAC mediji su otkrili da građevinske tvrtke putem dodatnih radova nabijaju nevjerojatne cijene, da HAC dogovara enormne ugovore s tvrtkom Skladgradnja za bojenje tunela Mala Kapela i Sveti Rok, da se u HAC-u protuzakonito zapošljava, da pojedini djelatnici primaju plaće, a ništa ne rade, Kalmeta i danas tvrdi da ništa ne zna iako je bio predsjednik skupštine tvrtke.

Europski ured za istraživanje korupcije objavljuje kasnije da istražuje ugovore o gradnji autoceste Rijeka – Zagreb, gdje je Kalmeta također bio predsjednik skupštine,  a Kalmeta opet o ničemu ne zna baš ništa. Ipak, pritisnut medijima, zatražio je unutarnju istragu u HAC-u čiji rezultati nikad nisu objavljeni.

U aferi Remorker sumnja se na pranje novca, a riječ je o oko 38 milijuna kuna, iz Hrvatskih autocesta putem tvrtki Igora Premilovca u Češkoj. USKOK je već tada, pisali su mediji, išao prema vrhu piramide pranja HAC-ova novca. Spominjalo se da bi Kalmeta mogao biti sljedeći uhićen. Do uhićenja Zdravka Livakovića i ostalih došlo je nakon što je iskaz USKOK-u o aferi Remorker dao bivši član uprave Hrvatskih autocesta za financije Josip Sapunar. Sapunar je, navodno, priznao pranje novca iz HAC-a putem građevinskih i tvrtki Igora Premilovca te da je novac prosljeđivao Livakoviću i Milivoju Mikuliću koji su mu, navodno, tvrdili da novac dalje prosljeđuju na višu instanciju.

Kalmeta je na prethodnim izborima bio koordinator HDZ-ove kampanje u 9. izbornoj jedinici, a bio je izabran i u Sabor. U utorak je medijima potvrdio da neće biti na izbornoj listi HDZ-a riječima: “To je isključivo moja osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim“. Posebno je istaknuo da je dobio puno razumijevanje čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Poput Kalmete, u problemima su se našli i Tihomir Jakovina te Josipa Rimac. Sve donosi Express.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...