Tužiteljstvo BiH opovrgnulo napise: “Ante Gotovina nije osumnjičen!”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne vodi nikakvu istragu protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, a suprotne informacije koje se o tome pojavljuju u medijima samo su dio smišljene kampanje dezinformiranja, objavljeno je u utorak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

– U Tužiteljstvu BiH u 2016. godini nije zaprimljena nikakakva prijava niti predmet iz Haškog tribunala koji se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Gotovine niti je on u statusu osumnjičenog, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Navedeno je kako postoji samo predmet koji je “u fazi prijave” a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz 2006. godine.

Nije izrijekom navedeno na što se ta prijava točno odnosi no ranije su iz MUP-a RS objavili kako su oni kazneno prijavili ukupno 16 osoba koje terete za navodne ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima počinjene u jesen 1995. godine.

Riječ je o završnim ratnim operacijama vođenim u sjeverozapadnoj Bosni u kojima su na temelju sporazuma Tuđman-Izetbegović sudjelovale i postrojbe HV-a kojima je zapovijedao general Gotovina.

Srbijanski mediji su tijekom dana prenijeli informaciju lista “Večernje novosti” koji je objavio kako su iz Den Haaga u Sarajevo poslani novi dokazi na temelju kojih se otvara istraga u BiH protiv Gotovine.

Iz Tužiteljstva BiH to su odlučno zanijekali nazvavši takve tvrdnje neistinama s političkom pozadinom.

“Iznošenje neistina predstavlja samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalaze Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabiliziranja institucije Tužiteljstva BiH te odnosa unutar BiH kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska)”, stoji u priopćenju.

Iz Tužiteljstva BiH dodaju kako se to čini u svrhe predizborne kampanje te zbog “drugih skrivenih ciljeva”.

Naveli su kako će unatoč svemu nastaviti dobru suradnju s tužiteljstvima u Srbiji i Hrvatskoj i neće dopustiti da bilo tko plasiranjem neistina poremeti te odnose.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...