U ponoć istječe rok za kandidiranje za izbore

Subota, 13. kolovoza, u ponoć, krajnji je rok u kojemu političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati kandidature za prijevremene parlamentarne izbore, 11. rujna.

Kandidature moraju prispjeti do ponoći, 13. kolovoza, svima koji dođu do tog roka kandidature će biti zaprimljene, ističe potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Povjerenstvu je za subotu već najavilo nekoliko podnositelja, među njima i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja će svoje liste, ‘dotjerivane’ praktično do zadnjeg trenutka, predati u subotu prijepodne.

Lovrin poziva sve koji misle donijeti kandidature da se čim prije jave Povjerenstvu kako bi se mogao napraviti raspored predaje i izbjeći gužva. Gužve u DIP-u proteklih dana gotovo da nije bilo, podnositelji su se, u pravilu, najavljivali, a tek rijetki remetili pravilo da se svaki puni sat zaprimi nova kandidatura.

Do petka predvečer DIP je zaprimio više od 50 kandidacijskih listi i 16 kandidatura za 12. izbornu jedinicu u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina. Na izborima u studenom predano je 168 kandidacijskih listi, gotovo upola manje nego na izborima 2011., kada ih je bilo 313. Nakon što zatvori svoja vrata za liste, DIP potom ima dva dana za provjeru i objavu pravovaljanih, čime će i službeno početi izborna promidžba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...