Veterani i prosvjednici protiv proslave Oluje žestoko se sukobili

Uoči obljetnice Oluje na Trgu bana Josipa Jelačića udruge su željele održati prosvjed protiv veličanja ratne pobjede, no spriječila ih je policija, piše Index.

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati.

U priopćenju Centar ističe da “obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navodi se, “možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

Veterani koju su se također okupili na Trgu, prosvjednicima su uzvikivali “Četnici!”, “Marš iz Hrvatske!”, “Zašto smo se mi borili?”

Kordon policije morao čuvati prosvjednike kako ne bi došlo do incidenta s veteranima.

Kako javlja Index-ov čitatelj, jedna je prosvjednica pogođena u glavu i nekoliko sekundi potom udarena šakom u potiljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...