Zadar: Najbolja europska destinacija koja ruši sve rekorde

Punkufer.hr, portal specijaliziran za pisanje o putovanjima i hedonističkom načinu života, nahvalio je naš grad uzduž i poprijeko, ustvrdivši da itekako zaslužuje titulu najbolje europske destinacije. Što su napisali, pročitajte u nastavku.

O ljepoti dalmatinskih gradova skladani su stihovi, pisane pjesme i mnogi tekstovi. No, ponavljanje je majka znanja, pa ćemo i mi obnoviti svoje o jednom od najljepših dalmatinskih gradova, najboljoj ovogodišnjoj europskoj destinaciji, Zadru.

Više od 3000 godina stvaran je grad kakav poznajemo danas. Grad poznat po povijesnim spomenicima, bogatoj kulturnoj baštini ali i bogatim životom. Zadar je prava zbirka arheološkog i spomeničkog blaga iz svih povijesnih razdoblja, a šetnja njegovim ulicama šetnja je kroz povijest.

Burna povijest i mnoga razaranja ostavila su brojne ožiljke na licu grada, no svi oni danas čine svojevrsne zapise vremena i spomeničku baštinu grada. Sa svojom užom i širom gradskom okolicom, Zadar broji preko 600-tinjak nepokretnih spomenika kulture, što ga svrstava u sam vrh povijesnih destinacija ovog dijela Europe.

Doći do Zadra poprilično je jednostavno. Laka dostupnost preko kopna, mora i zraka, stavila je Zadar u fokus putnika koji žele istraživati ljepote Jadranskog mora. Do Zadra izgrađena je autocesta koja ga spaja sa ostatkom Hrvatske, a iako mala, moderna zračna luka spaja Zadar s glavnim europskim gradovima. Veliki boom Zadar je doživio uvođenjem linija ‘low budget’ zračnih kompanija, koje su svojim jeftinim letovima privukle još više posjetitelja u grad.

Iako sam po sebi dovoljno lijep i zanimljiv, Zadar je smješten na obali koja je izrazito razvedena, što ga čini primamljivim za nautičare. Zadarski arhipelag broji ukupno 24 veća i 300-tinjak malih otočića. Nekoliko nacionalnih parkova u blizini, Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit, te tri Parka prirode, stavljaju Zadar i njegovu okolicu u sam vrh destinacija za sve ljubitelje prirode i one koji vole boraviti na otvorenom.

Bogat program i povećanje broja posjetitelja rezultirali su povećanjem smještajnih kapaciteta. Iako se u srcu sezone teško pronađe slobodan krevet, pažljivim traženjem moguće je naći rješenje i za taj problem. Mnogi hotelski lanci prepoznali su ljepotu ovog kraja, te ovdje izgradili svoje hotele, a privatni iznajmljivači rade na tome da poboljšaju svoje kapacitete i ponudu.

Za mlade, i one koji se tako osjećaju, Zadar je grad koji pruža mnoštvo zanimljivosti i zabave tijekom dana i noći. Sa svojom bogatom klupskom ponudom, Zadar se prometnuo u destinaciju koja svim svojim posjetiteljima nudi pregršt zabave. A upravo za one željne zabave, grade se hosteli koji svojim dizajnom i inovativnošću iskaču iz mase ponude i postaju razlog zbog kojih sve više posjetitelja dolazi u grad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...