Zadar snova; Zadarski plesni ansambl izvodi predstavu Arhiviranje – tajni dnevnik umjetničke prakse

U petak, 12. kolovoza s početkom u 19 sati na 20. Zadru snova, Zadarski plesni ansambl izvest će predstavu Arhiviranje – tajni dnevnik umjetničke prakse koja je premijerno izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu ove godine. Predstava je zajednički projekt svih izvođača. Ona prati kronološki razvoj Zadarskog plesnog ansambla kroz tjelesnu umjetničku praksu protkanu intimnim preokupacijama sudionika. Suodnos scenskog i plesnog pokreta jest prepoznatljiva tradicija ovog najstarijeg Ansambla u Dalmaciji, a arhiviranje žive umjetnosti na sceni je tematika kojom se sudionici predstave bave u ovom umjetničkom i istraživačkom radu. Bez zapadanja u rekapitulacijsku nostalgiju produžuje se osjećaj stalnosti i trajanja vezan uz umjetničko djelovanje ovog najstarijeg ansambla u Dalmaciji.

Tematski okvir u središte postavlja pitanje problem arhiviranja suvremene plesne prakse i tako predstava postaje svojevrstan arhivski medij, skupno mjesto prisjećanja i ponovnog postavljanja. Mijenjajući kontekst, scenske slike dobivaju sasvim drugo značenje. Prizori su autoironično obojani sa dozom humora, a pred gledatelje se postavlja i pitanje recepcije plesne umjetnosti.

Atmosferi predstave pridonosi glazba Nenada Sinkauza i svjetlo Igora Petrovskog. Plesne ujetnice, u ovoj predstavi i pjevačice Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić, Filipa Bavčević i Josipa Štulić su ujedno i koreografkinje. Uz profesionalne plesače, sudjeluju i mlade snage, inače učenice Srednje škole suvremenog plesa u Zadru: Patricija Gospić, Maja Petani, Korina Oltran, Klara Zrilić i Dora Matija Antonina. Koncept i režiju je osmislila Sanja Petrovski, uz Nives Šimatović Predovan, osnivačica i umjetnička voditeljica Zadarskog plesnog ansambla punih 25 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...