Župe Uznesenja BDM Zadarske nadbiskupije ovako će slaviti Velu Gospu

Zadarska nadbiskupija priprema se za veliko slavlje Velike, odnosno Vele Gospe 15. kolovoza. Župe Uznesenja BDM bit će središnje točke slavljenja dana Kraljice Hrvata, a u nastavku pročitajte što se za vas priprema.

  1. Svetkovina Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza svečano se slavi u drevnom zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Posebnost ovogodišnje proslave je da će se u tom gradskom predjelu, inicijativom belafuškog župnika mr. don Darija Tičića, prvi put nakon 68 godina održati procesija ulicama Belafuže nakon središnje večernje mise.

Naime, komunistička vlast je 1948. g. bila zabranila tu procesiju, pa taj pobožni izraz crkvene vjernosti puka nije bio oživljen proteklih sedam desetljeća. Ove godine ulicama Belafuže svećenici i puk i izvanjski će iskazati štovanje Majci Božjoj u procesiji s drevnom slikom Gospe s Djetetom iz 1350. g., rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana. Svečanost će obogatiti i sudjelovanje Gradske limene glazbe Zadar u procesiji.

Na Veliku Gospu središnje koncelebrirano slavlje u 19,00 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži i procesiju nakon mise predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U 18,15 sati u svetištu počinje molitva krunice. Toga dana mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži su i u 6, 7, 8 i u 9,00 sati. Misno slavlje u 10,30 sati predvodi don Dario Tičić, župnik Belafuže.

  1. Svetkovina Velike Gospe u župi Uznesenja BDM u Pagu, Vela Stomorina, tradicionalno okuplja više tisuća domaćih vjernika i gostiju iz domovine i inozemstva koji ljeti borave na otoku Pagu.

Središnje koncelebrirano slavlje u ponedjeljak 15. kolovoza na Veliku Gospu u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu s početkom u 19,00 sati predvodi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. Misi prethodi velika procesija svećenika i puka s čudotvornim Gospinim kipom koja započinje u 18,00 sati u svetištu Majke Božje od Staroga Grada do župne crkve u Pagu.

U ponedjeljak 15. kolovoza prigoda za ispovijed u svetištu Majke Božje od Staroga Grada je od 5,00 do 9,00 sati. Mise u tom svetištu slave se i u 6,00 i u 8,00 sati.

U crkvi Marijina navještenja kod benediktinskih koludrica u Pagu misno slavlje je u 9,00 sati, a u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu svečano misno slavlje je u 10,30 sati.

Proslavi Velike Gospe prethodi neposredna duhovna priprava puka.

U nedjelju 14. kolovoza misno slavlje u župnoj, zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu je u 10.30 sati. Toga dana uoči svetkovine u svetištu Majke Božje od Staroga Grada prigoda za ispovijed je od 19,00 do 22,00 sata. U 19,30 sati u tom svetištu započinje molitva krunice, a u 20,00 sati svečano misno slavlje predvodi mr. don Gašpar Dodić, župnik Paga i dekan Paškog dekanata.

Od 22,30 do 4,30 sati, sa 14./15. kolovoza, u svetištu Gospe od Staroga Grada je cjelonoćno bdjenje.

Trodnevnica u Pagu započinje u petak i subotu, 12. i 13. kolovoza, kada u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u 19,00 sati započinje molitva krunice, a u 19,30 sati misno slavlje.

  1. Tradicionalno je svečano u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. U ponedjeljak 15. kolovoza svečano misno slavlje u 11,00 sati, potom i procesiju kroz to mučeničko mjesto s Gospinim kipom kojeg je srbijanski agresor oštetio i u njega kao svoj rušilački znak zabio sjekiru u Domovinskom ratu, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misno slavlje s blagoslovom djece u 18,00 sati u župnoj crkvi predvodi don Jerko Vuleta, župnik Zemunika.
  2. U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, na velebitskoj uzvisini od tisuću metara nadmorske visine u župi sv. Jurja u Starigradu – Paklenici, tradicionalno se okuplja puk iz Podgorja i Hrvatske koji ljetuje u podvelebitskom kraju, kao i brojni planinari. To je svetište kardinal Franjo Kuharić proglasio zavjetnim svetištem hrvatskih planinara za koje će večer uoči svetkovine, u nedjelju 14. kolovoza, misno slavlje u 20,00 sati na Velikom Rujnu predvoditi don Marinko Jelečević, župnik Starigrada – Paklenice.

Na Veliku Gospu u ponedjeljak 15. kolovoza svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu, s početkom u 11,00 sati, potom i procesiju planinskim proplankom sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi starigradski župnik Jelečević.

  1. Na Veliku Gospu za područje Ravnih kotara svečano je u bukovačkom svetištu Uznesenja Marijina u župi Rodaljice, gdje pješice hodočaste brojni iz 14 km udaljenog Benkovca i okolnih mjesta zadarskog zaleđa. Svečano misno slavlje u 8,00 sati, tzv. hodočasničku misu, predvodi don Tomislav Vlahović, župnik Perušića. Misu u 11,00 sati predvodi don Damir Šehić, župnik Rodaljica, Korlata i Popovića.
  2. U župi Uznesenja Marijina u povijesnom i stradalničkom mjestu Korlat, gdje je srbijanski agresor bio srušio crkvu 1991. g., a nova je izgrađena i blagoslovljena 2007. g., svečano misno slavlje u 8,45 sati predvodi župnik don Damir Šehić.
  3. U župi Uznesenja BDM u Perušiću na Veliku Gospu misno slavlje u 10,30 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi mr. don Mario Sikirić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru.
  4. Svoju zaštitnicu i naslovnicu župe svečano slavi Dračevac Zadarski. Misna slavlja u župnoj crkvi u 10,00 i u 18,00 sati predvodi župnik Dračevca mr. don Zdenko Dundović. Nakon mise u 18,00 sati slijedi procesija s Gospinim kipom starim stotinu godina.
  5. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama svečano misno slavlje u 10,30 sati predvodi mr. don Marinko Duvnjak, župnik Turnja. Misa je i u 8,00 sati, a u 18,00 sati svečana misa s procesijom s Gospinim kipom kroz mjesto.

Župa u Bibinjama posvećena je sv. Roku. Na blagdan sv. Roka u utorak 16. kolovoza, u staroj župnoj crkvi sv. Roka mise su u 8,00 i u 18,00 sati. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Roka u 10,30 sati, potom i procesiju s kipom sv. Roka, predvodi mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.

  1. U župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Ugljanu misno slavlje u 10,00 sati predvodi don Mario Soljačić, ugljanski župnik i dekan. Svečano misno slavlje u 18,00 sati i procesiju s Gospinim kipom predvodi don Igor Ikić, nadbiskupijski vikar za pastoral.
  2. U župi Uznesenja Marijina u Salima svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11,00 sati predvodi saljski župnik i dugootočki dekan Martin Jadreško. U 18,00 sati je pjevana Svečana večernja i blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom. U Salima se iznad glavnog oltara nalazi slika Bogorodice s Djetetom iz 15. st.

Na blagdan sv. Roka u utorak 16. kolovoza, svečano misno slavlje u crkvi sv. Roka u Salima je u 10,00 sati.

  1. U župi Uznesenja BDM na Olibu koja je Crkvi darovala 181 svećenika, među njima i zadarskog nadbiskupa Vinka Pulišića, u velikoj župnoj crkvi nekad iznimno naseljenog otoka, svečano misno slavlje u 10,00 sati predvodi don Štefan Ferenčak, kapelan u salezijanskoj župi sv. Ivana Bosca u Mariboru.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...