Budućnost Hrvatske danas je u vašim rukama: Izađite i glasujte!

Na prijevremenim parlamentarnim izborima Hrvati biraju deveti saziv Sabora. O tome tko će osvojiti 151 zastupničku fotelju odlučiti može 3.799.609 hrvatskih birača, što je za 8268 više nego lani.

U Hrvatskoj i inozemstvu ukupno će biti otvoreno 6946 biračkih mjesta. Birališta su otvorena od 7 sati, a na njima će, prema zadnjim objavljenim podacima, biti nešto više od 11.000 promatrača.

Hrvati biraju 140 zastupnika u deset izbornih jedinica, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Kandidata je više nego na prošlogodišnjim izborima. Ukupno ih je 2456, što znači da se za svaku saborsku fotelju kandidiralo u prosjeku 16 ljudi. Na izborima u studenom 2015. godine bilo je 2.311 kandidata. Ipak, ni ove godine nije nadmašen broj s izbora 2011. godine. Tad se za svako mjesto borilo u prosjeku 29 kandidata. Birališta se zatvaraju u 19 sati. Ipak, zbog vremenskih razlika dio dijaspore glasovat će prije ili nakon Hrvata u Hrvatskoj.

S prebivalištem u Hrvatskoj ove je godine upisano 3,740.200 birača, dok se u inozemstvu registriralo 59.409 birača.

Inače, na prošlogodišnjim izborima najbolja je izlaznost bila upravo u dijaspori – stopostotna. Ukupan odaziv birača bio je 60,82 posto.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti birača na područjima deset izbornih jedinica, koji će obuhvatiti izlaznost do 11.30 odnosno do 16.30 sati. Rezultati izlaznih anketa očekuju se nakon 19 sati. Prve potpune rezultate glasovanja DIP će objaviti u ponoć. Učinit će to na konferenciji koju će održati u zgradi Hrvatskog sabora. Podaci o prvim privremenim i neslužbenim rezultatima će već od 22 sata biti dostupni na stranicama povjerenstva.

Bolje nevažeći listić nego neizlazak na biralište

Izlazak na birališta građansko je pravo, ali i obveza svakog punoljetnoga građanina. Na biračkim mjestima članovi biračkog odbra građanima predaju listić te osiguravaju tajnost glasovanja.

Nakon odabira listić je potrebno presavinuti i ubaciti u glasačku kutiju. Nakon zatvaranja birališta kutije s listićima će zapečatiti te odnijeti u Izborno povjerenstvo, gdje će biti konačno prebrojeni.

Za razliku od neizlaska na izbore, križanje listića je aktivni čin iskazivanja nezadovoljstva političkom ponudom. Takvi, nevažeći listići, ne utječu na izborni ishod.

Birači po drugi put na izborima zastupnika u Hrvatski sabor mogu zaokružiti ime i prezime kandidata. To je preferencijalno glasovanje. Zastupnici se u prvih 11 izbornih jedinica biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila. Birači mogu zaokružiti i samo listu. Moguće je zaokružiti i listu i nekog od kandidata na listi. No ako birač zaokruži jednu listu, a kandidata na nekoj drugoj listi, taj će se listić smatrati nevažećim.

Na ovim je izborima ukupno 177 kandidacijskih lista. Među njima 174 su stranačke a tri nezavisne. Najviše lista, njih 19, u prvoj je izbornoj jedinici, a najmanje ih je u devetoj izbornoj jedinici – 13.

Zaokružiti možete ime kandidata, ali i samo listu

Hrvati su dosad mali pravo preferencijalno glasovati na europskim izborima 2013. i 2014. godine te na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Podaci o broju nevažećih listića ukazivali su na to da je dio birača bio zbunjen ovim novim pravilom. Dozvoljeno je zaokružiti samo jednu listu. Dozvoljeno je zaokružiti i samo jedno ime i prezime. Moguće je, također, zaokružiti i listu i ime i prezime koje se nalazi na baš toj listi. No ako građanin zaokruži jednu listu, a kandidata na nekoj drugoj listi, taj će listić biti nevažeći. Nevažeći će biti i ako istodobno zaokružite više listi.

Prve izlazne ankete i reakcije iz stožera od 19 sati

Prve izlazne ankete koje će objaviti nacionalne TV kuće, prenijeti će i Antena Zadar. Isto tako, naši novinari večeras će biti u četiri najvažnija stožera te će vam s lica mjesta prenijeti dojmove i mišljenja aktera IX. izborne jedinice nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...