Danas počinje nova školska godina, pripazite na djecu u prometu!

Danas se u školske klupe vraćaju učenici diljem Hrvatske. Današnji će dan u sjećanju kao poseban ostati i za nešto više od 40 tisuća prvašića, koliko će ih ove školske godine po prvi put krenuti u školu.

– Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece, podsjećaju ovim povodom iz PU zadarske.

No, ima škola koje ove godine nemaju novih učenika. Tako će u našoj županiji bez prvašića biti područne škole u Božavi na Dugom otoku i Ždrilu koje pripada OŠ braće Riba u Posedarju. Još je veći broj škola koje će u prvom razredu imati samo jednog učenika, a to su PŠ Crljenik pri Osnovnoj škola “Petar Zoranić” Stankovci, PŠ Tribanj Krušćica pri OŠ Starigrad, PŠ Lisičić i PŠ Perušić Gornji pri OŠ Benkovac i PŠ Vrgada pri OŠ Pakoštane. U 11 škola Zadarske županije sjedit će samo dvoje prvaša. U deset slučajeva radi se o područnim školama (Podgradina, Islam Latinski, Slivnica Donja, Vlašići, Rtina, Krneza, Bruška, Popovići, Nadin i Žegar), te jednoj osnovnoj školi – Novigrad.

I HAK izdao upozorenje za vozače

U ponedjeljak, 5. rujna počinje nova školska godina zbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece, a posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.
Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.
Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo po zebri!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.
Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...