Danas započinje 5. Tjedan energetske učinkovitosti Grada Zadra

Grad Zadar i ove godine organizira peti po redu tjedan energetske učinkovitosti Grada Zadra od 26. do 1. listopada 2016. godine. Tom prigodom održat će se niz događanja s ciljem razvijanja svijesti o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije energetski učinkovitih uređaja i korištenja obnovljivih izvora energije.

Tematska predavanja i radionice biti će dostupni svoj zainteresiranoj javnosti, a predviđene su i radionice za djecu predškolske dobi u Dječjem vrtiću Radost područnim objektima  Višnjik, Voštarnica i Vruljica te Dječjem vrtiću Sunce područnim objektima Ciciban i Jazine. Sva predavanja održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na koja su dobrodošli svi zainteresirani građani.

Tjedan završava u subotu, 1. listopada 2016. godine održavanjem Sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na Forumu na kojem će se predstaviti vodeći proizvođači i tvrtke iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama.

Na Sajmu će građani u okviru kampanje EU projekta CB-GREEN moći dobiti informacije o učinkovitom korištenju energije u vlastitom domu, također obitelji s djecom s područja Grada Zadra će u okviru EU projekta FIESTA moći zatražiti besplatno energetsko savjetovanje i energetsku analizu doma, dok će Zadarska županija, umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije u okviru promicanja energetske učinkovitosti donirati štedne LED žarulje.

Raspored događanja po danima

Ponedjeljak, 26. 9. 2016., Narodni trg, 10:00 – 12:00

– Savjetovanje građana “Više energije-manji račun”
Kampanja u okviru EU projekta CB-GREEN
EE tim Grada Zadra
U okviru EU projekta CB-GREEN članovi EE tima Grada Zadra savjetovat će građane o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ostalim pitanjima iz područja energetske učinkovitosti.

Utorak, 27. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 13:00 – 16:00

– Simpozij o zelenoj gradnji “Zašto graditi zeleno?”

Ulaz je slobodan, a sudjelovanjem se mogu prikupiti i komorski sati u Programu stručnog usavršavanja

Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Na Simpoziju „Zašto graditi zeleno?“ koji će se održati u sklopu Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra stručna i ostala zainteresirana javnost će moći doznati kakvi se materijali i tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji, koje zakonske smjernice usmjeravaju na takvu vrstu gradnje te koje proizvode i usluge pritom koristiti…

5. zadarski tjedan energetske učinkovitosti odvija se paralelno s održavanjemSvjetskog tjedna Zelene gradnje koji se ove godine održava od 26. rujna do 2. listopada 2016. godine. World Green Building Week je vodeći događaj globalnog pokreta zelene gradnje – kojeg organizira Svjetski Savjet za zelenu gradnju na čelu s mrežom od 74 nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju i njihovih 27.000 tvrtki članica. Poanta Svjetskog tjedna zelene gradnje je podizanje svijesti o zelenim zgradama širom svijeta, naglašavajući kako su najučinkovitije sredstvo za postizanje niza ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva, do rješavanja problema klimatskih promjena sa svrhom stvaranja održivih domova, poduzeća i zajednice – boljeg mjesta za ljude u kojem se igraju, žive i rade.

Simpoziji o zelenoj gradnji najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG). To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.

Svrha Simpozija je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja raznim prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.

Simpoziji su organizirani kao konferencije u dva dijela pri čemu je prvi teoretskog karaktera gdje stručnjaci iz raznih područja, a opet usko vezani uz tematiku pojedinog Simpozija, predstavljaju osnovna načela zelene gradnje obzirom na temu koja je nositelj Simpozija. Drugi dio orijentiran je članovima HSZG-a, kao i ostalim relevantnim sudionicima tržišta koji kroz stručnu prezentaciju predstavljaju implementaciju svojih proizvoda i usluga u graditeljske projekte omogućujući na taj način stručno-tehničku poveznicu sa prvim dijelom predavanja.

Srijeda, 28. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 9:00 – 14:30

Informativne radionice “Obnova škole na energetski učinkovit način”

– 9:00 Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u školama i vrtićima

REA Sjever, radionica u okviru EU projekta CB-GREEN

Informativne radionice namijenjene su rukovodećem i stručnom osoblju osnovnih škola i dječjih vrtića te ostalim zainteresiranim stručnjacima.

– 13:30 Predstavljanje Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. – 2019.

Četvrtak, 29. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 10:30 – 13:30

Informativne radionice “Obnova škole na energetski učinkovit način”

– 10:30 Energetska bilanca i indikatori potrošnje energije u školama i vrtićima

REA Sjever, radionica u okviru EU projekta CB-GREEN

Petak, 30. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 18:00 – 20:00

PREDAVANJA NA TEMU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI – ulaz slobodan

Grad Zadar organizira predavanja iz područja energetske učinkovitosti namijenjeno građanima

– Održivost u graditeljstvu – Jučer, Danas, Sutra

prof. Ivo Andrić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu

Održivost u graditeljstvu je jedan od osnovnih uvjeta sveukupnog održivog razvoja. Elementi održivosti u graditeljskom naslijeđu na Mediteranu su zastupljeni kroz stare tehnologije građenja, uporabu materijala i urbanizam, no s izvjesnim klimatskim promjenama, zahtjevi održivosti postaju sve kompleksniji. U susret novim izazovima, graditeljstvo mora krenuti s novim tehnologijama, konceptima planiranja, građenja i korištenja građevina te novim regulatornim odredbama i snažnijim angažmanom javnosti. U kratkom predavanju dati će se osvrt upravo na buduće probleme te moguća njihova rješenja, kao i pregled povijesnog i kontemporarnog značaja održivosti u graditeljstvu.

– Energetski učinkoviti sustavi u primjeni – solarni sistemi i toplinske pumpe

Na predavanju će biti objašnjen postupak ugradnje solarnih sistema – proračun sistema solarne opreme, predviđanje potrošnje, odabir sistema i montaža te primjena toplinskih pumpi u postojećim građevinama u odnosu na primjenu u novogradnji.

Subota, 1. 10. 2016., Forum, 9:00 – 14:00

SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Sajam se organizira s ciljem informiranja građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske učinkovitosti i uštedu energije. Građani će moći posjetiti štandove tvrtki iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, EU projekta FIESTA, EU projekta CB-GREEN. Također Zadarska županija će u okviru promicanja energetske učinkovitosti donirati štedne LED žarulje. Žarulje će se donirati umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije.

– Predstavljanje tvrtki iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije – Na Sajmu će se putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama predstaviti vodeći proizvođači i tvrtke iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te će građani imati priliku direktno se informirati i savjetovati o opremi koja optimalno zadovoljava energetske potrebe njihova kućanstva.

Tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na Sajmu i predstavljanje svojih proizvoda putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama mogu se prijaviti do 28. rujna 2016. godine Andrijani Jurin na  tel. 098/ 565 572 i/ili e-mail: [email protected]. Sudjelovanje na Sajmu besplatno je za sve izlagače.

– Donacija štednih LED žarulja – Za vrijeme održavanja Sajma Zadarska županija će svim umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije donirati štedne LED žarulje te na taj način doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije u njihovim domovima.

– EU projekt CB-GREEN – U okviru kampanje “Više energije-manji račun” građane će tijekom Sajma  savjetovati članovi EE tima Grada Zadra na koji način mogu ostvariti sufinanciranje, uštedjeti energiju u svom kućanstvu i dati informacije vezane uz postizanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

– EU projekt FIESTA – U okviru Sajma građani će se moći upoznati s projektom FIESTA (Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions – Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima) putem kojeg će se moći informirati o uštedi energije u vlastitom domu. Zahvaljujući Projektu, obitelji s djecom s područja Grada Zadra mogu zatražiti besplatno energetsko savjetovanje i energetsku analizu doma, koje provodi educirana FIESTA energetska savjetnica.

Ukoliko neće biti u mogućnosti posjetiti FIESTA štand građani će sve informacija moći dobiti radnim danom na broju telefona 023/208-043, e-mail-u: [email protected] , mrežnim stranicama Projekta (http://www.fiesta-audit.eu/hr/ ) te na FIESTA Energetskom info pultu Grada Zadra koji se nalazi na adresi Brne Krnarutića 13/III.

– Čistoća Zadar – u sklopu promotivnih aktivnosti građani će se moći informirati o mogućnostima odvojenog odlaganja otpada, preuzeti vreće za odlaganje papira i nepovratne plastične ambalaže te dobiti zanimljive edukativne materijale.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...