Drugi najbolji u državi – OPG Dubravko Pernjak iz Kolana na Pagu!

Među 21 najboljih OPG-ova iz svih hrvatskih županija koje je ministar Romić nazvao “budućnošću hrvatske poljoprivrede”, izabrani su najbolji, donosi Poslovni hr.

Na Državnoj ergeli Đakovo koja obilježava 510 godina postojanja i 210 godina lipicanskog uzgoja, u petak navečer pobjednikom u projektu Zlata vrijedan 2016., proglašen je OPG Šahdanović, Umihane Šahdanović  iz mjesta Polje Čepić u Istarskoj županiji.

Nagradu je uručio ministar poljoprivrede i izaslanik tehničkog premijera Davor Romić. Uz nagradu Zlata vrijedan, tom je OPG-u pripala i nagrada od 30.000 kuna.

Drugu nagradu i 20.000 kuna osvojio je OPG Dubravko Pernjak iz Kolana na Pagu, a 3.nagradu i 10.000 kuna OPG Emina Burek iz mjesta Mostari u Zagrebačkoj županiji.

Mladom nadom proglašen je OPG Josip Pintar iz Gornjeg Kosina. Njemu je pripala i nagrada od 10.000 kuna.

Obitelj Pernjak je kroz cijelu svoju povijest bila vezana uz otok, težački život te ljubav prema ovčarstvu i oduvijek je bila poznata po proizvodnji vrhunskog Paškog sira.

Paški sir dobivaJU od svog stada koje broji 400 muznih ovaca, autohtone pasmine otoka Paga, Paške pramenke.

Ujedno su prvi na otoku koji su modernizirali način mužnje te 2011. godine uveli sustav strojne mužnje ovaca. S obzirom da im količine iz vlastite proizvodnje nisu dostatne, surađuju sa brojnim domaćinstvima na otoku Pagu koja se bave proizvodnjom kvalitetnog ovčjeg mlijeka. Osim ovčjeg mlijeka MIH Sirana otkupljuje i kravlje mlijeko, od kooperanata sa područja Dalmatinske zagore i Like, za proizvodnju ostalih vrhunskih kravljih sireva.

MIH Sirana zapošljava 20 djelatnika, ukupno proizvodi preko 150 tona sireva godišnje te posluje kao respektabilan proizvođač sireva na području Republike Hrvatske i šire.

Foto: MIH Sirana Kolan

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...