Državni arhiv u Zadru obilježava 392 godine od osnutka i 50 godina djelovanja na sadašnjoj adresi!

Godine 1624., 20. rujna, osnovan je Arhiv generalnoga providura u Zadru kao preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru koji će kasnije postati središnjim dalmatinskim arhivom. Prije točno 50 godina (1966. godine) ondašnji Historijski arhiv u Zadru započeo je s radom na novoj adresi, gdje se nalazi i danas.

Ove dvije značajne obljetnice obilježit će se sljedećim programom:

U ponedjeljak 19. rujna. u 12 sati održat će se predstavljanje knjige „Zilio pok. Gulielma de Albanis de Regio. Bilježnički zapisi iz 1398. i 1400. godine“, koju je priredio Josip Kolanović, a kazala izradio Ante Trošeljac. Navedeno djelo u izdanju našega arhiva predstavit će prof. dr. sc. Mladen Ančić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i mr. sc. Ladislav Dobrica, viši arhivist i načelnik Odsjeka za starije i vojno arhivsko gradivo u Hrvatskom državnom arhivu.

U utorak, 20. rujna u 12 sati održat će se središnja svečanost – otvorenje preuređene arhivske čitaonice. U prigodnom programu, viša arhivistica mr. sc. Dubravka Kolić kratko će se osvrnuti na djelovanje Državnog arhiva u Zadru u proteklih 50 godina, a učenici Glazbene škole Blagoje Bersa uveličat će ovaj događaj glazbenim programom.

U srijedu, 21. rujna u 18 sati održat će se dva javna predavanja pod zajedničkom temom: “Faust Vrančić (1551.–1617.) – ususret 400. godišnjici smrti”.

U prvom dijelu programa dr. sc. Marijana Borić sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti u Zagrebu, Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU, održat će predavanje: „Faust Vrančić u svom vremenu”. Drugo predavanje, pod naslovom „Nepoznati arhivski dokumenti o Faustu Vrančiću u Državnom arhivu u Zadru” održat će dr. sc. Danko Zelić s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...