Forum mladih SDP-a: “Poslije glasanja nema kajanja”

Jure Zubčić iz Foruma mladih zadarskog SDP-a poslao je priopćenje s danas održane konferencije. Prenosimo ga u nastavku.

U zadnje vrijeme svima su puna usta nas mladih te naše budućnosti. Također, neizostavna tema u našem društvu je prošlost. Nas ne zanima daleka prošlost, već bliska, u kojem smo upravo mi mladi osjetili razlike u kvaliteti politika prema mladima. Upravo o tim razlikama želimo govoriti. Prije dva mjeseca smo također upozoravali da se ministri Vlade u ostavci natječu tko će biti nesposobniji, te smo tada na jako visoko mjesto pozicionirali ministricu Šikić. No, na tronu nesposobnosti može biti samo jedan. Ministar Šustar je uvjerljivo zasjeo na taj tron. Unatoč nesposobnosti ove Vlade, HDZ ostaje vjerodostojan u samo jednoj stvari, u obmanjivanju javnosti. U svom programu predlažu prepisane ili već provedne mjere u mandatu vlade SDP-a, a u zadnjih 7 mjeseci upravo je vlada HDZ-a htjela ukinuti neke od tih mjera.

Jure Zubčič, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske

                Jedan od primjera je subvencioniranje međumjesnog prijevoza srednjoškolaca. U prethodne tri godine uloženo je 946 milijuna kuna u tu svrhu. Upravo je vlada SDP-a inzistirala da svi imaju jednake prilike za obrazovanje i u jeku gospodarske krize pronašla način i novac za subvencioniranje prijevoza. Eksperimentalna vlada HDZ-a i MOST-a je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu smanjila iznos za subvencioniranje za 100 milijuna kuna, te su time htjeli smanjiti subvenciju sa 75% na 50%. Pod pritiskom javnosti, amandmanom su vratili taj novac na poziciju u proračunu. Naknadno je ta ista vlada krajem šestog mjeseca dala Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da promijeni model subvencioniranja. No, zbog raspuštanja Sabora i nadolazećih izbora i to su povukli pod pritiskom, da bi nam sad vjerodostojno govorili kako se zalažu za potpuno subvencioniranje. Narodna koalicija se i dalje zalaže za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca. Siguran smjer Hrvatske je između ostalog zasnovan i na dostupnošću obrazovanja za sve i od tog se ne smije odustati.

Matea Vidović, predsjednica Foruma mladih SDP-a Zadar

                U mandatu SDPove Vlade provedene su dvije ključne mjere u obrazovanju kojima smo se približili cilju besplatnog obrazovanja dostupnog svima. Krenuvši s mjerom koja omogućava besplatan upis svim redovnim studentima koji se prvi puta upisuju na fakultet, a potom i nastavkom besplatnog školovanja studentima koji ispunjavaju uvjete, digli smo ljestvicu dostupnosti obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Ministar Šustar u svom kratkom ali neuspješnom mandatu nije se niti potrudio upoznati s mjerama koje provodi njegovo resorno ministarstvo, jer mjere koje sada HDZ predlaže izradila je i stavila na snagu upravo vlada Zorana Milanovića. Stoga se pitamo od koga je HDZ ovaj put vjerodostojno prepisao svoj izborni program.

Jelena Jelavić, tajnica Foruma mladih SDP-a Zadarske županije

                Osim besplatnog upisa na fakultet za svakoga studenta od neizmjerne važnosti je dodjela stipendija i njihova isplata na vrijeme. Za vrijeme HDZ-ove vlasti, stipendije za akademsku godinu 2015./2016. su isplaćene tek u lipnju čime su pokazali da ne mare za naše buduće akademske građane. Oni su svjesno ugrozili njihovo studiranje i vrlo vjerojatno doveli njihove obitelji u nezavidnu ekonomsku situaciju. Novci su bili osigurani, trebalo ih je samo isplatiti. To se zove: „nije nas briga“. Prvi put u Hrvatskoj studenti su morali podizati šatore pred Ministarstvom da bi se njihova prava i realizirala. Također, Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu kasnila je s natječajem za dodjelu stipendija pa ga je objavila tek u 6. mjesecu. Napominjemo da je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića 2015. godine u svrhu stipendiranja studenata isplaćeno 76 milijuna kuna, s tim da su prioritet bili oni ekonomski najugroženiji. U novoj Vladi Narodne koalicije stipendije neće biti upitne te će se njima poticati i upisi u nastavnička zanimanja u deficitarnim područjima i subvencionirati školarine koje potiču STEM područja.

Daniel Radeta, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Zadar

                Stručno osposobljavanje je dalo priliku mnogim mladima da po završetku studiranja nađu svoj prvi posao te je uvedeno s ciljem da onima bez radnog iskustva u struci omogući stjecanje praktičnih znanja i vještina za obavljanje poslova za koje su se obrazovali. Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića mjera kao takva pokazala se vrlo uspješnom pa je tako više od 80 000 mladih iskoristilo mjeru stručnog osposobljavanja a  60% mladih zaposleno na stalni radni odnos u roku od godinu dana. Onda se dogodio eksperiment nesposobne Vlade HDZ-a i Mosta koji su odlučili revidirati mjeru koja je budila nadu. Svojom promašenom politikom prema mladima uskratili su dio proračunskog novca namijenjenom za stručno osposobljavanje i na taj način zaustavili provedbu mjere. Sada imamo situaciju u kojoj mladima i nakon više od 60 dana nije odobren zahtjev za početak rada na stručnom osposobljavanju, premašeni su svi zakonski rokovi i budućnost njihovog zapošljavanja je neizvjesna. S njihovog stajališta mjera kao takva je trebala biti ukinuta i shvativši kako su novi izbori neizbježni  revidirali su mjeru  na način u kojoj veliki broj mladih ne ispunjava kriterije natječaja pa su tako oni stariji od 29 godina bili prvi na udaru. Između ostalog provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade definirala je ciljnu skupinu na način da  mladi od 25 do 29 godina moraju biti prijavljeni minimum 12 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje kako bi se uopće mogli prijaviti na stručno osposobljavanje, što šalje poruku  da Vladu nije briga za mlade  i da tim samo potiču odlazak mladih izvan Hrvatske.  Sve ovo je isključivo bilo protiv interesa nas mladih, a mnogi od nas žele ostati i raditi u Hrvatskoj. Napominjem kako  ovo nisu floskule i jeftino politiziranje već konkretne stvari koje ozbiljno štete društvu, problem je očit i opipljiv pa se tako često može naići na razne rasprave po facebook-u. Jedna od javnih grupa koja se bavi ovom tematikom je  „STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE“  koja broji  8500 aktivnih članova koji svakodnevno pišu o pojedinačnim problemima vezanih za ovu mjeru. Nama ne trebaju prazna obećanja i eksperimenti već garancija kojom ćemo osigurati budućnost mladih u Hrvatskoj, a jedna od konkretnih mjera ka tome nije ukidanje iste, već povećanje naknade za stručno osposoboljavanje na 3000 kuna.

                Iz svega navedenog te prema mjerama koje predlažu vidimo da HDZ uopće nije upoznat sa mjerama koje se provode. Mi u Forumu mladih i u SDP-u ne gledamo na politiku kao mehanizam za preuzimanje fotelja, već je shvaćamo kao preuzimanje odgovornosti za našu budućnost. Vrijeme je da se eksperiment u obliku ove Vlade završi jer se pokazao kao neuspješan i štetan. Davno je jedan znanstvenik rekao da ne možemo očekivati različite rezultate ponavljajući isti eksperiment. Stoga, pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, a poglavito mlade da u nedjelju izaberu siguran smjer u bolju budućnost te zaokruže Narodnu koaliciju. Jer poslije glasanja nema kajanja!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...