FOTO: PU Zadarska obilježila Dan hrvatske policije; Pokazna vježba Interventne jedinice oduševila okupljene

Policijska uprava zadarska organizirala je svečanost proslave Dana hrvatske policije i blagdana njihovog zaštitnika, sv. Mihovila. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca pred Središnjim križem na Gradskom groblju u spomen na poginule policajce i hrvatske branitelje. Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih policajaca, načelnik PU Zadarske Neven Paškalin sa suradnicima, izaslanstvo Zadarske županije predvođenop županom Stipom Zrilićem, izaslanstvo Grada Zadra sa gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i brojni drugi predstavnici institucija i udruga.

Obilježavanje se nastavilo svetom misom zadušnicom za poginule policijske službenike u Domovinskom ratu u crkvi sv. Mihovila. Tradicionalno, središnja svečanost i svečani postroj održan je u policijskom centru “Franko Lisica”, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim policajcima koji su se posebno istakli obavljajući svoje zadaće tijekom protekle godine.

Načelnik Policijske uprave zadarske Neven Paškalin čestitao je svim policijskim službenicama i službenicima Dan policije te se prisjetio poginulih kolega čija nas žrtva obvezuje da, kao što je naglasio načelnik PU zadarske, dosljedno i profesionalno provodimo zakone i skrbimo za sigurnost svih naših građana. Istaknuo je dobre rezultate te izdvojio značajno smanjenje broja kaznenih djela te manji broj narušavanja javnog reda i mira te prometnih nesreća.

U svom je govoru napomenuo kako je Dan policije prigoda da se nagrade policajci te je čestitao policijskim službenicima Josi Bubnjaru, Dejanu Bačiću, Anti Zankiju, Mati Sabaliću i Milanu Žužku koje je Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Zahvalnicama za iznimno profesionalni i predani rad u obavljanju službenih zadaća čime su pridonijeli ugledu policije, nagrađeni su policijski službenici Neven Barić, Ivica Pleško, Ivan Bugarija, Mejra Makaš, Jelica Kolanović, Branka Bačić, Boris Pavičić, Marko Milat, Milan Patača, Marin Barešić, Ante Orlić, Rade Mikulić, Emil Bačić, Ivana Marić, Sandra Poljak Jurinčić i Franko Lilić te državne službenice Gordana Gulan Vukić i Biserka Bilan.
Povodom Dana policije, kao priznanje za njegov dugogodišnji kvalitetan rad i zalaganje te doprinos ukupnim rezultatima policije, iznimno je promaknut Tomislav Škara, voditelj Službe kriminalističke policije u zvanje glavnog policijskog inspektora.

Na prigodnoj svečanosti nazočnima se obratio župan Stipe Zrilić koji se prisjetio prvih dana Domovinskog rata kada su upravo hrvatski redarstvenici, tek ustrojeni, bili prvi koji su pružili otpor agresoru ginući za slobodu naše Domovine.

Ovaj dan je ujedno i prigoda da pogledamo malo i kakva je sadašnjost hrvatskih policajaca. Mirnodopski uvjeti također ne pružaju policiji prigodu za lagodan rad; zlouporaba droga, gospodarski kriminal, prometne nesreće, krađe, obiteljsko nasilje, porast nasilja među mladima i dr. sve je to svakodnevica hrvatske policije. Nažalost, u posljednjih godinu dana na globalnoj se razini događaju velike, negativne dakako, promjene pa je naša policija bila prisiljena i na nove aktivnosti koji su donijeli valovi izbjeglica. Uskladiti zadaću čuvanja državne granice s humanim pristupom onima koji su napustili svoje domove prevalivši dug i naporan put, a osobito prema djeci među njima, policajcima je bilo iznimno teško. Stvarnost je takva da ne možemo reći da su ta vremena iza nas. Još nas puno toga čeka, a jedno od zala koje su spomenute promjene razbuktale svakako je i terorizam. Naša zemlja jedna je od onih koje nisu stavljene visoko na listu nesigurnih zemalja, no nismo ni među onima koje se smatraju potpuno sigurnima. Na hrvatskoj je policiji zadaća učiniti sve da se, prije svega naši građani, a zatim i brojni gosti jer ne zaboravimo da smo poželjno turističko odredište, osjećaju sigurnima. Ni jedna od zadaća povjerena vama, dragi hrvatski policajci, nije jednostavna. Stoga je svaki vaš uspjeh značajan i hvale vrijedan, rekao je župan Zrilić.

Spomenuo je i zajedničke aktivnosti koje Zadarska županija provodi sa PU Zadarskom, od Vijeća za prevenciju kriminaliteta i zlouporabe droge do Tima za zdravlje s kojim organiziraju zajedničke aktivnosti. Posebno je istaknuo potrebu da ustroj policije ostane takav kakav jest , koji se pokazao dobrim i učinkovitim.

Nazočnima se obratio i nadbiskup Zadarske nadbiskupije monsignor Želimir Puljić, a na kraju svečanosti policijski službenici Interventne jedinice policije PU zadarske izveli su atraktivne pokazne vježbe kojima su gostima pokazali svoje vještine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...