Fotografiranjem uz pozdrav s Malog Iža završen projekt „Lipa naša Komoševa“

Oslikavanjem samostojeće drvene ploče za fotografiranje „Face hole bord“ proteklog je vikenda završena provedba projekta „Lipa naša Komoševa“ koji je tijekom ljeta brojnim radionicama uveseljavao ponajviše djecu koja su praznike provodila u Malom Ižu. Posljednja aktivnost bila je upravo fotografiranje iza ploče, postavljene kod stare uljarene, s koje u svijet ide pozdrav s Malog Iža.

– Projekt je uspješno proveden zahvaljujući volonterskom trudu svih koji su radionice vodili i osmislili, djeci i mladima koji su svoje vrijeme uložili u kreativan rad i edukacijske igre, njihovoj odrasloj pratnji, te svima u Malom Ižu koji su uložili vrijeme, rad ili materijalnu protuvrijednost kako bi upotpunili neke od aktivnosti. Trebalo je osmisliti kostime za predstavu, sudjelovati u žiriju za najbolju tradicionalnu maloišku pogačicu i donirati nagrade za izradu pogačica, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica.

Projekt kojeg je provodila udruga „Eko-Zadar“ obuhvatio je 15 radionica zabavnog, kulturnog, sportskog i edukativnog sadržaja namijenjenog djeci, mladima i odraslima koji na otoku žive stalno ili su njegovi ljetni stanovnici, kao i turistima. Radionice dizajniranja majice oslikavanjem glagoljskih slova, ispisivanja oblutaka glagoljicom, izrade obuće od recikliranog materijala i radionicu „Priče iz vreće“, u kojoj je nastala lijepa priča o prijateljstvu nazvana „Dupin i morski konjić“, vodila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Mišela Nežić. Barbara Punoš Kostović, također profesorica hrvatskog jezika i književnosti, vodila je dramsku radionicu, dok je radionicu sinkroniziranog plivanja vodila glavna trenerica HAKSP “Mladost” Tamara Smetko Martinov, prof. kineziologije. Kuharsku radionicu u kojoj su se djeca i mladi okušali u pripremanju tradicionalnih maloiških pogačica vodila je Dijana Popovac. S članicom udruge „Eko-Zadar“ agronomkinjom Ivom Lukin, polaznici radionica učili su o bilju i sjemenju na radionici izrade loptica sijačica, a o biljnom i životinjskom svijetu otoka kroz radionicu „Potraga za blagom“. Osim toga, izrađivali su lutke od prirodnih materijala, oslikavali „pitare“, ali i veliku sliku s morskim motivima. Luka Lukin, dugogodišnji volonter udruge „Eko-Zadar“, vodio je radionice izrade ormarića „Slobodna knjižnica“ koji služi razmjeni knjiga, stripova, časopisa i slikovnica, radionicu „Face hole bord“ i onu oslikavanja „skalina“ koje vode prema mjesnoj ambulanti.

Što se radilo, to se i pokazalo, pa je publika koja se sredinom kolovoza zatekla u Malom Ižu imala prilike okusiti maloiške pogačice, pogledati modnu reviju majica s glagoljskim natpisima i japanki od recikliranog materijala, te predstavu „Priča sa škoja“ nastalu u sklopu dramske radionice, a prema pričama zabilježenim u knjizi Slavka Govorčina „Iž u smihu i gorčini“. Predstavu je izvelo dvanaestero djece u dobi od 4 do 12 godina. Realizaciju su pomogle vrijedne majke i bake Iva Lukin, Silvana i Marijana Lukin, te Josica Dunatov, a podršku je pružio i Davor Grzunov. Polaznice Sportske radionice izvele su program sinkroniziranog plivanja u poluvremenu tradicionalnog maloiškog natjecanja u vaterpolu.

Projekt „Lipa naša Komoševa“ u vrijednosti od 9.999,00 HRK sufinancirao je Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...