Istraživanje Nove TV za IX. izbornu jedinicu: “Rubeša i Kapović idu u Sabor”

Agencija Ipsos za Novu TV provela je veliko terensko istraživanje po izbornim jedinicama, a njegovi rezultati ukazuju na malo drugačiju priču od one koju su prezentirale neke druge ankete. Prije svega, tradicionalni favoriti u IX. izbornoj jedinici HDZ i SDP ne dobivaju onaj broj mandata koje su im obećala druga istraživanja, pa MOST te kandidati Živog zida i Bandićeve liste dobivaju na značaju.

HDZ po podacima kojima raspolaže Nova TV osvaja 7 sigurnih mandata, a oko graničnog mandata bori se s Kristijanom Kapovićem, nositeljem Bandićeve liste. Bandić za sada ima 3,8% potpore u IX. izbornoj jedinici što znači da je zagrebačkom gradonačelniku virski načelnik donio 2% potpore više u odnosu na prošle izbore.

Potpora MOST-u bez Stipe Petrine pada, ali i dalje može računati na dva mandata, dok Narodna koalicija Socijaldemokratske partije osvaja četiri mandata. Živi zid, odnosno Akcija mladih na Sabor juriša s potporom koja prelazi prag pa je Nova TV smjestila Antu Rubešu u saborsku fotelju.

Analitičar Nove TV prof. dr. sc. Tihomir Cipek pokušao je protumačiti ove rezultate za IX. izbornu jedinicu.

HDZ je prijašnjih godina u devetoj izbornoj jedinici osvajao i po osam mandata. Je li ovo za HDZ uspjeh?

Logično je da nakon ovakvog eksperimenta koji je bio krajnje neuspješan, HDZ polako gubi podršku. Ovdje će izgubiti jedan mandat, možda još negdje izgubi koji mandat, ali opet se, s obzirom na situaciju, dobro drži. S druge strane SDP dobiva koji mandat više no to nije odlično. Vidjet ćemo na kraju kakvi će biti rezultati, no SDP nije uspio jednostavno prelomiti situaciju u svoju korist.

Bandićeva i koalicija Živog Zida i u devetoj izbornoj jedinici vode borbu za ulazak u parlament.

Živi zid je jedno tajanstvo. Oni su prošle godine i na prošlim izborima bili veliko iznenađenje, s jedne strane. S druge strane. bili su veliki pehisti jer su svugdje bili negdje na prelasku izbornog praga ali nisu uspjeli, stoga je nemoguće predvidjeti hoće li sada na izbore izaći još tih 300, 400 birača koji mogu pomoći Živom zidu da uđe u parlament.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...