Jasmin Stavros večeras na Viru: “Ne volim bine daleko od publike, dajte mi zvučnik da s njega održim koncert”

Osim što je cijelo ljeto prašio po gradovima, mjestima, klubovima i na feštama te održavao koncertnu formu, splitski pjevač, glazbenik i skladatelj Jasmin Stavros u paklenom je ritmu odrađivao snimanje spota za, kako kaže, novi veliki hit. Zato nam se odmah požalio: „Umoran sam prijatelju.“ Od žena i od vina? – našalili smo se.

„Ma kakvi. Snimali smo do kasno. Radim novu pjesmu za koju osjećam kako će biti veliki hit. Napravio sam je po uzoru na neke stare hitove, onako u grčkom melosu“, dodaje Stavros koji se na početku karijere, krajem 1980-ih kada je zvuk s europskog juga bio glazbeno aktualan, probio s velikim hitovima: „Ženo“, „Duki Buzuki“, „Evo mene opet“, „E, moj Rajko“, „S kim ujutro kafu piješ“, „Maro Marice“ i još mnogim drugima. Tada je i ime promijenio u Jasmin Stavros da zvuči – grčki. Kako nam je ta epizoda splitskog pjevača bila nepoznanica, htjeli smo riješiti misterij, a Stavros je spremno objasnio:

„Rajko Dujmić mi je smislio ime, a ja sam ga odmah upisao u novu osobnu“, kaže. S Dujmićem je u prvom razdoblju karijere ostvario plodnu suradnju, baš kao i s Nikicom Kalođerom, Đorđem Novkovićem i Nevenom Ninčevićem. Uslijedio je hit „Dao bi’ sto Amerika“ s kojim je evocirao uspomene iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je završio prestižnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku, a kao najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. No, Stavros se odlučio vratiti i – nije pogriješio. „Ljubio sam anđela“, „Kad se prijatelji rastaju“, „Umoran“, „Lidija“ i mnoge druge stvari s 14 studijskih albuma promovirale su ga u jednu od najvećih estradnih zvijezda i kralja zabave. Potvrdio je to na nedavnom koncertu u Ljubljani gdje je 13 tisuća ljubitelja njegove glazbe, uglavnom žena, u transu pjevalo u krcatim Stožicama s produkcijom koje se ne bi zasramio ni newyorški Radio City Music Hall. E, sad, Stavros za ne vjerovati ima 62 godine i ne misli živjeti od stare slave.

„Imam zaista dobru energiju za svoje godine. Kada je u pitanju fizička energija, spremnost dugujem zdravom načinu života, dobroj prehrani, trčanju, bicikliranju ili skijanju. Zaista sam aktivan“, govori Splićanin. Na ovom smo mjestu zadivljeno primijetili kako je svoj posljednji virski koncert na manifestaciji „Virske maškare & karneval“ u cijelosti odradio na površini od jedva dva kvadrata. Odnosno, dva i pol sata pjevanja na površini manjeg zvučnika.

„To je mentalna energija, stvar momenta, nije da tako nešto stalno radim. Čak su i moji muzičari ostali u čudu. Volim kontakt s ljudima, da imamo pogled oči u oči. Tada se najbolje osjete vibre“, prisjeća se Stavros kako je to bilo na Viru prije šest-sedam mjeseci. Uz osmijeh, prisjetio se još nečega:

„Bile su to dobre pripreme za skijanje. Stalno sam se dizao iz čučnja, pa spuštao, baš kao da skijam“.

I za kraj: kakav će koncert biti večeras od 22 sata na virskoj rivi?

„Odradit ću ga kao i uvijek u komadu, koliko god treba. Dva sata ili duže. Imam, hvala Bogu, što pjevati; pjesama k’o u priči. Očekujem da bude dosta ljudi i da se svi dobro zabavimo. Do sada sam nastupao izvan sezone kada na Viru nije bilo puno ljudi, pa sam zaista poželio jedan koncert u srcu sezone. I ovaj je malo izvan tog roka, ali neće nam umanjiti zabavu“, kazao je i duhovito poručio:

„Ne volim bine ni velike udaljene prostore od publike. Stavite mi neku kutiju ili zvučnik u blizini bine da se opet mogu popeti“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...