Je li Obrovac zaposlio nezaposlene ili su se oni pak odselili u golemom broju?

Portal Gradonačelnik.hr proveo je veliko istraživanje na razini cijele Hrvatske kako bi otkrio koji su to gradovi uspješni u borbi s nezaposlenošću. Njihove kalkulacije dovele su do rezultata po kojima je Novi Marof najuspješniji grad u Hrvatskoj, barem što se tiče borbe s nezaposlenošću. Naime, njihove su gradske vlasti u tri godine gotovo prepolovile broj osoba koje u tom gradu ne rade. Siniša Jenkač, gradonačelnik, objasnio je da se grad svim silama trudi zadržati ljude na svom području te da je revitalizacija industrije bila ključna za uspjeh.

Da, tako to rade u Zagorju, ali kako stojimo mi s juga Lijepe Naše? Pa, na tablici koju je izradio Gradonačelnik.hr, Obrovac je deseti grad u Hrvatskoj po uspjehu u borbi s nezaposlenošću pa se tako navodi da su obrovačke vlasti smanjile broj nezaposlenih za čak 39%!

smanjenje-nezaposlenosti-po-gradovima

Fantastična brojka, u svakom slučaju, osim ako malo promislimo i dođemo do zaključka da nešto tu ipak ne štima. Naime, kako se u nekom gradu 265 osoba u tri godine zaposli, ako znamo da Obrovac biva sustavno zaboravljan do te mjere da gradonačelnik Ante Župan čak zaboravlja živjeti u njemu.

Valjalo bi zato u ove statistike uračunati i one koje govore koliko se radno sposobnih osoba iselilo iz Obrovca u posljednje tri godine. Njih trenutno nemamo, ali sigurni smo da se radi o brojci koja znatno premašuje 265 “novozaposlenih” u Obrovcu.

Eto, uzmite ovaj članak kao pouku da statistike treba promatrati s oprezom jer umalo je ispalo da nerad gradskih vlasti može dovesti do povećanja broja zaposlenih u gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...