Kazna im je premala; DORH traži veću kaznu za silovatelje s Kolovara koji su se grupno iživljavali nad maloljetnicom

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru zbog neprimjerene kazne za silovanje na Kolovarama u odnosu na težinu kaznenog djela, za trojicu mladića. Podsjetimo, 8. ožujka županijski sudac Hrvoje Visković, izrekao je presudu petorici mladića koja su u studenom 2013. godine grupno silovala i iživljavala se nad 17-godišnjakinjom. Presuda je tada šokirala mnoge, budući da su smatrali da je manje od 9 godina zatvora koliko su mladići dobili, premala kazna za grupno silovanje maloljetnice koje je potreslo Zadar.

Dvojica mladića osuđena su zbog silovanja, dok su ostala trojica krivi jer su s maloljetnom djevojkom imali spolni odnos bez pristanka, stoji u nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zadru.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru kojom su prvooptuženik (1991.) i drugooptuženi maloljetnik (1996.) proglašeni krivima zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. toč. 5.  u vezi čl. 153. st. 1. i čl. 152. st. 1. Kaznenog zakona te je prvoooptuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, a drugooptuženik osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež. (27. 9. 2016.). Istom presudom krivima su proglašeni trećeoptuženi maloljetnik (1995.), četvrtooptuženik (1994.) i petooptuženi maloljetnik (1997.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. toč. 5. u vezi čl. 152. st. 1. KZ-a te je obojici maloljetnika primjenom odredbi Zakona o sudovima za mladež izrečen pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora i odgojna mjera pojačane brige i nadzora, dok je četvrtooptuženik za ovo kazneno djelo osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Ovo državno odvjetništvo je podnijelo žalbu protiv presude zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi smatrajući kako izrečene kazne i uvjetne osude nisu primjerene težini kaznenog djela i okolnostima pod kojima je kazneno djelo počinjeno. Žalba je podnesena u odnosu na trećeoptuženika, četvrtooptuženika i petooptuženika zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s obzirom da su oni proglašeni krivima zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. toč. 5. u vezi čl. 152. st. 1. KZ/11,  a ne zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. toč. 5. u vezi čl. 153. st. 1. i čl. 152. st. 1. KZ/11, a za to kazneno djelo je bila podignuta optužnica protiv ovih optuženika.” – stoji na stranici DORH-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...