Maslinari oprez, maslinina muha hara diljem županije!

Savjetodavna služba Zadarske županije izdala je priopćenje u kojemu upozorava maslinare da se maslinina muha (Bactrocera oleae) lovi sve jačim intenzitetom na svim motriteljskim pozicijama, a najjače i najopasnije u podvelebitskome kraju (Starigrad – Paklenica), pišu Naši školji.

Na plodovima su zamijećeni ubodi u skoro svim maslinicima, a u većini njih i već ostvarene štete s ličinkama i kukuljicama. Postoci značajno variraju i ovisni su o specifičnosti mikrolokaliteta (blizina vode, mora, mikrodepresija itd.).

Budući da je najavljena promjena vremena s kišom i znatno nižim temperaturama, to će pogodovati još jačem napadu muhe i moguće su najveće ekonomske štete. Posebice stoga što se očekuje preklapanje druge i treće generacije.

Stoga se preporučuje svim maslinarima u Zadarskoj županiji da nakon ovoga vikenda, kada to dopuste  vremenski uvjeti,  provedu zaštitne mjere u maslinicima. Posebice oni maslinari koji nisu postupali prema preporuci od 2. rujna. Nužno je provesti tzv. kurativnu metodu i izvršiti tretman „širom“ (tretirati cijeli nasad i cijelu krošnju) s jednim od dopuštenih sredstava na osnovi djelatne tvari: deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), čija je karenca 7 dana ili fosmeta (Imidan 50 WG), čija je karenca 28 dana.

Budući da će se promjenom vremena stvoriti uvjeti i za pojavu i širenje bolesti paunovoga oka (Spilocea oleagina), valja također provesti zaštitne mjere s jednim od dopuštenih sredstava u ovo vrijeme: Neoram WG (karenca 15 dana) ili Stroby WG ili Difcor  (karenca 30 dana).

Maslinare se i dalje poziva na praćenje obavijesti. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: www.fis.mps.hr/trazilicaszb/ Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Savjetodavna služba upozorava na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe te podsjeća na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26. studenoga 2016. moraju biti barem jednom pregledani. Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...