86 prijava Transparency Internationalu

Na otoku u IX. jedinici predsjednik odbora član stranke, a zamjenik mu sin!

Antena Zadar grafika

Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je do 12 sati od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji su u izbornom procesu.

Zabilježeni su i prigovori na ponašanje promatrača na biračkom mjestu, na uznemiravanje birača ispred biračkih mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.

Jedna je glasačica prijavila kako su u X. izbornoj jedinici, na glasačkom mjestu na križanju Zvonimirove i Heinzelove, za ispunjavanje glasačkog listića na stolu bile dostupne samo obične, ne kemijske olovke, a nitko građane nije niti upozoravao da bi trebali imati kemijske olovke kojima su dužni ispuniti listić.

Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ‘ostali’.

Glasač iz VII. izborne jedinice požalio se da je na biračkom popisu u jednom malenom mjestu u Primorsko-goranskoj županiji njegova nacionalnost navedena kao ‘ostali’, pa se pita koja bi to bila nacionalnost.

S biračkog mjesta u IX. izbornoj jedinici, s jednog hrvatskog otoka, stigla je prijava kako je predsjednik biračkog odbora član političke stranke, a zamjenik mu je sin.

S obzirom da stižu i snimke s društvenih mreža na kojima se građani fotografijama ispunjenog glasačkog listića ‘hvale’ za koga su glasovali, TIH ponovno podsjeća da nije dopušteno fotografirati i objavljivati glasačke listiće na društvenim mrežama.

Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

TIH poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar