86 prijava Transparency Internationalu

Na otoku u IX. jedinici predsjednik odbora član stranke, a zamjenik mu sin!

Antena Zadar grafika
Tamni način

Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je do 12 sati od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji su u izbornom procesu.

Zabilježeni su i prigovori na ponašanje promatrača na biračkom mjestu, na uznemiravanje birača ispred biračkih mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.

Jedna je glasačica prijavila kako su u X. izbornoj jedinici, na glasačkom mjestu na križanju Zvonimirove i Heinzelove, za ispunjavanje glasačkog listića na stolu bile dostupne samo obične, ne kemijske olovke, a nitko građane nije niti upozoravao da bi trebali imati kemijske olovke kojima su dužni ispuniti listić.

Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao ‘ostali’.

Glasač iz VII. izborne jedinice požalio se da je na biračkom popisu u jednom malenom mjestu u Primorsko-goranskoj županiji njegova nacionalnost navedena kao ‘ostali’, pa se pita koja bi to bila nacionalnost.

S biračkog mjesta u IX. izbornoj jedinici, s jednog hrvatskog otoka, stigla je prijava kako je predsjednik biračkog odbora član političke stranke, a zamjenik mu je sin.

S obzirom da stižu i snimke s društvenih mreža na kojima se građani fotografijama ispunjenog glasačkog listića ‘hvale’ za koga su glasovali, TIH ponovno podsjeća da nije dopušteno fotografirati i objavljivati glasačke listiće na društvenim mrežama.

Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

TIH poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak.

Ostavi komentar koristeći Facebook