Najbolja turistička sezona u povijesti: Već u rujnu imamo više noćenja nego tijekom cijele 2015. godine

Početkom rujna premašen je broj noćenja ostvaren tijekom cijele prošle godine. To je pokazatelj da je ova turistička sezona uistinu rekordna, objavili su iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Prema prvim podacima sustava eVisitor i eCrew te na temelju izvršenih prijava i odjava od 1. siječnja do 9. rujna, u Hrvatskoj je realizirano ukupno 13,63 milijuna dolazaka i 80,24 milijuna noćenja.

“Riječ je o izvrsnom rezultatu s obzirom na to da je, prema evidenciji turističkog prometa sustava turističkih zajednica, u cijeloj prošloj godini ostvareno 80,02 milijuna noćenja. Ovaj je rezultat dokaz da turisti u Hrvatskoj ostaju duže i da je sustav eVisitor znatno pridonio urednijoj evidenciji turističkog prometa”, objavili su iz HTZ-a.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić kazao je kako nije lako u samo devet mjeseci prestići rezultate ostvarene tijekom cijele prošle godine te dodaje da će i prihodi od rekordne sezone također biti veći od očekivanih.

Već u kolovozu postojale naznake rušenja rekorda

Podsjetimo, u prvih osam mjeseci ove godine najviše noćenja je ostvareno u jadranskim županijama i to u Istri (20,7 milijuna noćenja), Primorsko-goranskoj (14,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (14 milijuna noćenja), Zadarskoj (9,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (5,9 milijuna noćenja) i Šibensko-kninskoj (5,3 milijuna noćenja). U prvih osam mjeseci u hrvatskim su destinacijama najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (14,2 milijuna noćenja), Slovenije (8,4 milijuna noćenja), Austrije (5,7 milijuna noćenja), Italije (4,7 milijuna noćenja) i Poljske (4,5 milijuna noćenja).

Tijekom osmog mjeseca najviše noćenja je ostvareno u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima. Većina noćenja (više od 20 milijuna noćenja) u osmom mjesecu je realizirano u osobnom aranžmanu, dok je ostatak noćenja rezultat agencijskog aranžmana, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...