Cestitka_Uskrs

Nakić odbio dati odgovor na pitanje tko će biti novi ministar zdravlja

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić na otvorenju konferencije Hospital Days u četvrtak je u Zagrebu izložio analizu stanja zdravstvenog sustava, opterećenog s 3,4 milijarde duga, te viziju rješavanja nagomilanih problema, no odbio je odgovoriti vidi li se i dalje na čelnoj poziciji zdravstvenog resora, uputivši novinare na mandatara Andreja Plenkovića.

Mislim da je to stvar mandatara i on će odrediti tko će dalje biti ministar, U ovom trenutku o tome ne želim razgovarati, odgovorio je Nakić nakon otvorenja Hospital Daysa, najveće regionalne poslovno-tehnološka konferencije fokusirane na poslovanje bolnica, zdravstvenog sustava i primjenu tehnologije u zdravstvu.

U Hypo kongresnom centru 29. i 30. rujna sudionici će moći poslušati brojna predavanja i okrugle stolove te obići izlagački dio s najnovijim proizvodima, uslugama i rješenjima iz područja zdravstvene i IT industrije. Na događaju se očekuje više od 700 sudionika iz Hrvatske i regije.

Ministar Nakić prilikom otvorenja konferencije istaknuo je važnost uspostave dobre organizacije i učinkovitog vođenja u zdravstvu, pogotovo u segmentu menadžmenta bolnica,  te poručio “tko kod nastavi dalje na čelu Ministarstva, suočit će se s gomilanjem dugova koji su se sada popeli na 3,4 milijarde kuna”.

Priznao je i da njegova administarcija, unatoč najavama, nije uspjela zaustaviti negativne trendove.

Usporili smo stvaranje novih dugova, ali oni i dalje nastaju. U zadnjih osam mjeseci samo su troškovi lijekova povećani za 250 milijuna kuna. Promjene neće biti bez provođenja planiranih reformi, rekao je Nakić koji je u svojoj viziji razvoja sustava izdvojio – dovršetak reforme hitne službe, reformu bolničkog ustava, reorganizaciju nemedicinskih djelatnosti, razvoj onkoloških centara i nacionalni plan borbe protiv raka.

Moramo ići na uštede i racionalizaciju poslovanja, istovremeno raditi na nabavi nove opreme i edukaciji ljudi. U suprotnom sustav će propasti, bolnice trebaju postati mjesto liječenja, a ne ustanove socijalne skrbi za smještaj bolesnika, poručio je.

Iako se o smanjenju broja bolnica, njihovu spajanju i smanjivanju kreveta govori godinama, Nakić tvrdi da je tek njegova administracija uspjela napraviti točnu analizu postojećeg stanja i prijedlog reforme bolničkog sustava.

To se nitko do sada nije usudio napraviti. Naša analiza sadrži točan broj i vrstu kreveta za svaku pojedinu bolnicu. Mi to imamo spremno, kaže Nakić te dodaje da je analiza nedavno dovršena i još neobjavljena te da će biti proslijeđena novoj administraciji.

Za provedbu te reforme bit će, kaže, potreban i politički konsenzus. Svi se za to deklarativno zalažu, ali konkretna rezanja bolničkih kapaciteta izazivaju snažne otpore i u vlastitoj stranci, a pogotovo u protivničkim političkim redovima.

Potreba nacionalnog konsenzusa u reformi zdravstva bit će tema i drugih događanja – okruglih stolova i panel rasprava u sklopu ovogodišnje pete konferencije Hospital Days koja nudi jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava s ključnim akterima u zdravstvu RH svih profila.

Kao i svake godine, trendove u zdravstvenoj industriji sagledati će se iz kuta regulatora, pružatelja usluge i pacijenta. Fokus je na financijskoj održivosti te rješenjima u funkciji optimizacije resursa i dizanja kvalitete zdravstvene skrbi, također će se čuti iskustva visokorazvijenih EU članica kao i zemalja iz okruženja. Predavači i sudionici okruglih stolova su dionici zdravstvenog sustava regije, predstavnici državne vlasti, institucija i struke te stručnjaci iz zdravstvenog i informatičkog sektora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...